Karácsony: Van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia

Budapest
2020 augusztus 05., 04:53

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedden rendkívül igazgatósági ülésen döntött arról, hogy teljesíti a Közbeszerzési Hatóság hiánypótlási kérését a Lánchíd-tender ügyében.

A felújításra kiírt közbeszerzésen eredetileg olyan cégek indulhattak volna, amelyek az elmúlt tíz évben részt vettek hídépítésben. A hatóság döntése miatt azonban ezt kénytelenek voltak nyolc évre csökkenteni, így a BKK szerint a felújítás az eredeti terveknek megfelelően 2021 tavaszán elkezdődhet. (Frissítés: A hatóság arra a jogszabályra hivatkozott, miszerint az ajánlatkérő legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követelhet meg. „A jogszabályok betartása nem választás kérdése, a törvényi előírások egyaránt kötik a Közbeszerzési Hatóságot és a közbeszerzések szereplőit” - áll a hatóság közleményében.)

photo_camera Fotó: Turbéky Eszter/MTI/MTVA

A Fővárosi Önkormányzat szerint a hatóság a referenciaidőszak rövidítésével „versenykorlátozó döntést hozott, amely alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét, ezzel akár veszélybe sodorhatja a verseny tisztaságát”.

Karácsony Gergely főpolgármester kedd este az ATV-ben azt mondta, „szerettük volna elérni, hogy a lehető legtöbb cég pályázzon”, de „nem tudunk mit csinálni, megállíthatnánk a folyamatot, és kardozhatnánk, hogy a kormányrendeletet a kormány értelmezze máshogy, vagy módosítson rajta fél mondatot”.

„Aki ismeri a magyar építőipart, azt pontosan tudja, hogy van a Mészáros Lőrinc, a Mészáros Lőrinc és Társa és a Mészáros Lőrinc és Fia. Nagyjából ez a magyar építőipar. Ezzel együtt is ezt a munkát el kell végezni.”