Kolumbia egyik fele táncol, a másik fele sír, miután őrizetbe vették a keményvonalas exelnököt

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A kolumbiai legfelsőbb bíróság házi őrizetbe helyezte az ország egykori keményvonalas jobboldali elnökét, Álvaro Uribét. A politikust csalással és tanúk befolyásolásával vádolják az 52 éven át tartó, 2016-ban lezárt polgárháborúval összefüggésben, írja a Guardian. 

Álvaro Uribe 2016-banFotó: GUILLERMO LEGARIA

Korábban Iván Cepeda baloldali szenátor indított vizsgálatot az Uribe és az országban működő félkatonai szervezetek közti kapcsolatok feltárására. Uribe 2012-ben hazugsággal vádolta Cepedát, de 2018-ban a bíróság szabályosnak találta a vizsgálatot. Ekkor mondták ki azt is, hogy Uribe szövetségesei befolyásolni próbálták az ügyben érintett tanúkat. Ezek után azt kell eldönteni, van-e elegendő bizonyíték ahhoz, hogy Uribét bíróság elé állítsák. A volt elnök minden vádat tagad. 

Uribe 2002 és 2010 közt irányította Kolumbiát, de azóta is az egyik legbefolyásossabb és egyben legmegosztóbb figurának számít. Elnökségét a baloldali FARC-al vívott végtelen fegyveres konfliktus határozta meg. Rengeteg híve szerint sikerült semlegesítenie egy erőszakos marxista csoportot, amely a 60-as évek óta terrorizálta a kolumbiaiakat, a másik oldalról viszont az emberi jogok tiprása miatt bírálják. 

Utóbbi konkrétan azt jelentette, hogy jobboldali, félkatonai szervezetek terrorizáltak civileket, akikről azt feltételezték, hogy együttműködtek a lázadókkal. De a hivatásos hadsereg katonái is ezreket raboltak és öltek meg ugyanezzel az indokkal, alaptalanul. 

Uribe-ellenes tüntetőFotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

„A szabadságom elvesztése mély szomorúságot ébreszt bennem a feleségem, a családom és azon kolumbiaiak iránt, akik még mindig hisznek benne, hogy valami jót tettem az országért” - posztolta Uribe a bírósági döntés után. 

Hívei válaszul felvonulást hirdettek Uribe védelmére, miközben Bogotában, a hagyományosan progresszívabb fővárosban himnuszt hallgatva és az erkélyen táncolva ünnepeltek az emberek.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó