Újra megállapodott a békében a kommunista lázadókkal a kolumbiai kormány

külföld
2016 november 13., 06:15
comments 19

Október 2-án, a magyarországi menekültellenes népszavazással egyidőben Kolumbiában a több évtizedes polgárháborút lezáró békemegállapodásról szavazhattak a választók, és a világ megdöbbenésére elvetették azt.

Hat hét elteltével a kolumbiai kormány és a kommunista lázadók, a FARC képviselői a kubai Havannában megállapodtak a békemegállapodást átdolgozásáról. Azt egyelőre nem tudni, hogy az újabb megállapodást is népszavazásra bocsátják-e. Az mindenesetre már tény, hogy az eredeti megállapodást ellenző egykori elnök, Alvaró Uribe már most azt követeli, hogy addig ne véglegesítsék a megállapodás szövegét, amíg ő nem tanulmányozhatta azt.

Az új megállapodás szerint a FARC-nak minden vagyonával el kell számolnia, és abból kell majd kárpótolni a több évtizedes polgárháború áldozatait. Cserébe tíz képviselőhelyet garantálnak nekik a kolumbiai parlamentben, de ez nem jelent automatikus képviselőséget a szervezet vezetőinek, akiknek ettől még indulniuk kell a választásokon. (Via MTI. Címlapképünkön Alvaró Uribe exelnök, a békemegállapodás bukásának tán egyetlen nyertese.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.