Ritkán fordul elő, hogy ilyen magas rangú politikust küldjenek az amerikaiak Tajvanra

külföld
2020 augusztus 05., 03:29

Hamarosan amerikai delegáció utazik Tajvanra Alex Azar egészségügyi miniszer vezetésével. „Tajvan jó példát mutatott átláthatóságból és együttműködésből a Covid-19 járvány alatt, és már sokkal korábban is” - áll a közleményben, ami a két fél közös meggyőződésének nevezi, hogy

„a szabad és demokratikus társadalmak képesek a leginkább megvédeni az emberek egészségét”.A látogatás jelentőségét leginkább az adja, hogy ritkán fordul elő ilyesmi. Az elmúlt hat évben egyáltalán nem utazott amerikai delegáció Tajvanra, és 1979 óta ez az első eset, hogy miniszter érkezik a szigetre, írja a New York Times.

Alex Azar 2020. július 24-én Washingtonban
photo_camera Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP

Szinte biztosra vehető, hogy a lépés tovább fogja szítani a feszültséget a kínai-amerikai viszonyban, hiszen Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önállóan kormányzott Tajvant. A Kínai Kommunista Párt egyik fő célja a Tajvannal való újraegyesülés, Hszi Csin-ping elnök pedig többször világossá tette az utóbbi években, hogy ha Tajvan lépéseket tenne a formális függetlenség felé, az katonai beavatkozást vonna maga után.