25 ember ellen emeltek vádat Hongkongban, mert megemlékeztek a Tienanmen téri vérengzésről

külföld
2020 augusztus 06., 13:20

A demokráciapárti mozgalom huszonöt tagja ellen emeltek vádat Hongkongban azért, mert részt vettek a pekingi Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulója alkalmából június elején engedély nélkül rendezett tüntetésen.

A rendezvényt a hatóságok hivatalosan a koronavírus-járványra hivatkozva tiltották be. A vádlottak között a demokráciapárti mozgalom több neves alakja is szerepel, így Joshua Wong, a 2014-es „esernyős forradalom” egyik vezéralakja, és Jimmy Lai hongkongi médiamogul. A vád alapja az, hogy „szándékosan részt vettek engedély nélküli gyülekezéseken”. Li Csuk-jant, a Hongkongi Szövetség a Kínai Hazafias Demokratikus Mozgalmak Támogatására nevű civilszervezet elnökét a júniusi megmozdulás szervezőjeként vonják büntetőjogi felelősségre. Ez a szervezet 1990 óta szervezi a megemlékezéseket a Tienanmen téri eseményekről.

30 év óta először nem adott engedélyt a hongkongi rendőrség a gyertyás virrasztás megtartására, amit a pekingi Tienanmen téri tüntetés vérbe fojtásának évfordulója alkalmából rendeznek minden évben. A hatóságok a koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és gyülekezési szabályokra hivatkoztak, ezek értelmében legfeljebb nyolcan gyülekezhetnek közterületen. Csuk-jan a tiltó döntés után felszólította az embereket, hogy egyénileg gyújtsanak gyertyát, és emlékezzenek meg néma csenddel az 1989 nyarán történtekről.

A hatóságok tiltása ellenére ezrek gyűltek össze június 4-én az évfordulón Hongkongban, több városrészben is gyertyagyújtással emlékeztek a vérbe fojtott diáktüntetés halálos áldozataira. Helyszíni tudósítások akkor arról számoltak be, hogy többen elkezdték lebontani a park köré vont korlátokat, majd egy nagyobb csoport behatolt a területre, ahol gyertyával a kézben, védőmaszkot viselve különböző szlogeneket skandáltak Hongkong felszabadításáról. A rendőrök paprikasprével oszlatták fel a demonstrálókat a Mong Kok negyedben, ahol több százan vonultak utcára, és egyesek úttorlaszokat állítottak fel. Többeket őrizetbe vettek.

A járványt legtöbben csak ürügynek tartották a betiltására, a közvélekedés szerint egyértelműen politikai okok állnak a háttérben.

A Tienanmen tér 1983. május 5-én.
photo_camera A Tienanmen tér 1983. május 5-én. Fotó: Gabriel Duval/AFP

1989 tavaszán diákok kezdeményezésére hatalmas tömeg vert tábort a pekingi Tienanmen téren. A megmozdulások csúcspontján több mint 1 millió ember gyűlt össze. A kommunista vezetés június elején rendkívüli állapotot hirdetett, és a hadsereget küldte a tiltakozók ellen. A tüntetés szétverése során sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert, és a történtekről Kínában szót ejteni sem lehet. A becslések néhány száz és 3000 közé teszik a meggyilkolt emberek számát. (MTI)