A rovarok védelmében csökkentenék a fényszennyezést Németországban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Törvénytervezetbe foglalnák a fényszennyezés és a rovarirtó szerek használatának csökkentését Németországban a rovarpopulációk drámai csökkenésének feltartóztatására.

A környezetvédelmi szervezetek üdvözölték a kormány kezdeményezését, amit Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter ismertetett. A törvényhozás elé szeptember közepén beterjesztendő terv szerint korlátoznák a közterek világítását naplemente meg napfelkelte között, és tiltanák a reflektorfények használatát, hogy nagyobb védelmet nyújtsanak a rovarok természetes élőhelyeinek.

„A rovarok fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, de Németországban a számuk és a sokszínűségük jelentősen csökkent az elmúlt években” – áll a törvénytervezetben.

A bemutatott elképzelés szerint a köztereken tiltanák rovarcsapdák elhelyezését, és az év 10 hónapjában napnyugtától napfelkeltéig tiltanák a reflektorok, keresőlámpák használatát.

A tervezet azt is javasolja, hogy az új köztéri megvilágításokat és más kültéri fényeket úgy tervezzék meg, hogy minimális hatással legyenek a növények, rovarok és más állatok életére.

A közparkokban, a vízi utak mentén 5-10 méterre betiltanák a rovarirtó szerek használatát, védenék a gyümölcsöskerteket és a rovarok más természetes élőhelyeit is.

A javasolt reformok részét képezik a német kormány általános rovarvédelmi akciótervének, amit 2019 szeptemberében hirdettek meg a környezetvédelmi és fajmegőrző szervezetek nyomására. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!