Az ELTE kollégiumaiban is változásokat vezettek be a koronavírus-járvány miatt

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A járványhelyzetre tekintettel a kollégiumokban is több változást vezetett be az Eötvös Loránd Tudományegyetem, alternatív szálláshelyeket is kínálnak kollégistáiknak.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja azt írta: a szobákban elszállásolható diákok számát kettőre csökkentették, hogy az ajánlott védőtávolság tartható legyen, kézfertőtlenítőket helyeztek ki a bejáratoknál, és a takarítás is gyakoribb lesz az épületekben.

Alternatív szálláslehetőségeket is elérhetővé tettek, amikre a nemrég lezárult kollégiumi felvételi adatai alapján nyitottak az ELTE kollégistái: közel 90 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kollégiumi férőhely hiányában élne a lakhatási támogatással a következő félévben – közölte Scheuer.

Az óvintézkedések miatti létszámkorlátozás az ELTE vidéki kollégiumait nem érinti. A fővárosban a kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó albérleti lehetőségekkel pótolják. Az ilyen magánszállás bérléséhez havi 20-40 ezer forintnyi lakhatási támogatást is nyújtanak a hallgatóknak.

Az ELTE 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel az országban, ezek közül 11 Budapesten van. Kollégiumi épületein kívül egy közel 200 ember elhelyezésére szolgáló apartmanházat vettek bérbe a magyar hallgatóknak, a nemzetközi hallgatóknak pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, és további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen kb. 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas albérleti és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el a diákoknak.

Azt írták: az alternatív szálláslehetőségek nagy része a belvárosban, illetve jó közlekedésnél található, és az ELTE által biztosított lakhatási hozzájárulásnak köszönhetően a hallgatóknak jellemzően csupán 15-35 ezer forintot kell ezekért havonta fizetniük. Tervezik azt is, hogy 2021 februárjától ismét üzembe helyezik a Kunigunda úti, jelenleg felújítás alatt lévő kollégium B épületét, ami 518 kívül-belül megújított, önálló fürdőszobás férőhelyet jelent majd a kollégistáknak.

Az egyetem azt is tervezi, hogy önkéntes alapon és indokolt esetben támogatja a koronavírusteszt elvégzését. Még vizsgálják, hogy ez milyen keretrendszerben és pénzügyi feltételek mellett valósítható meg. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem