Bődületes hülyeséget mondott a koronavírusról Donald Trump, a Facebook és a Twitter is törölte a posztját

A Covid-19 járvánnyal kapcsolatban félrevezető információt közölt, ezért eltávolította Donald Trump elnök egyik posztját a Facebook közösségi oldal. Ugyanígy tett ezzel majdnem egy időben a másik nagy platform, a Twitter is, ők egy időre az elnök kampánycsapatának Twitter-fiókját is befagyasztották - írja a BBC.

Az ominózus posztban Trump egy részletet osztott meg a Fox News csatornának adott interjújából, amiben az amerikai iskolák újranyitása mellett kampányol. 

„Ha megnézzük a gyerekeket, azt mondhatjuk, hogy ők majdnem, hogy - és ezt majdnem teljes biztonsággal állítom - immunisak erre a betegségre”

- hangzik el a videóban.

Ez pedig ordas nagy baromság. Az ugyanis lehet, hogy a gyerekek jóval kisebb eséllyel betegszenek meg, ha a koronavírus bekerül a szervezetükbe - ahogyan ezt a járvány eddigi tapasztalatai mutatják - , de epidemiológusok és más szakértők folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy ettől még a gyerekek hordozói lehetnek a kórokozónak, megbetegíthetik a környezetükben élőket. Az iskolák újranyitásáról sem véletlenül vannak komoly viták szinte minden járvány-sújtotta országban, Magyarországon is.

Az eltávolított poszt kapcsán a Facebook szóvivője szerda este úgy nyilatkozott: „A videó azt a hamis állítást tartalmazza, hogy az emberek egy csoportja immunis a koronavírusra, ami súlyosan sérti a Covid-19-cel kapcsolatos álhírterjesztésre vonatkozó vállalati szabályainkat”.

A BBC szerint ez volt az első alkalom, hogy a Facebook kifejezetten a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan büntette Trumpot az oldalán közzétett tartalomért, bár korábban más okokból már hozzányúltak az elnök oldalához.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.