Házi őrizetbe kerültek a bejrúti kikötő vezetői a robbanás kivizsgálása idejére

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Több, a bejrúti kikötő üzemeltetésért felelős hivatalnokot letartóztattak, és házi őrizetbe helyeznek a libanoni hatóságok a kikötő egyik raktárépületében, kedden történt óriási robbanás okainak kivizsgálása idejére - írja a BBC.

Feltehetőleg az a nagy mennyiségű ammónium-nitrát robbant fel, amit az eddig ismert részletek szerint hat éve tárolnak a bejrúti kikötőben.

A kikötő vezetője és a vámhatóságok főnöke azt állítják, ők többször jelezték az illetékeseknek, hogy mielőbb el kellene szállítani az anyagot a helyszínről a kikötő biztonsága érdekében. Tudtak tehát arról, hogy az anyag robbanásveszélyes.

A libanoni Legfelsőbb Védelmi Tanács már jelezte, hogy a robbanás felelősei „a lehető legsúlyosabb” büntetésre számíthatnak.

Az ország gazdasági minisztere azt nyilatkozta a BBC-nek, szerinte „hozzá nem értés és hanyag vezetés vezetett” a katasztrófához. „Nem áll szándékunkban csendben maradni egy ilyen eset után a felelősök kérdésében” - tette hozzá.

A kedd délutáni bejrúti raktárrobbanás eddig 135 emberéletet követelt, és több mint 4 ezer sérültet ápolnak országszerte kórházakban. A robbanás miatt két hétre országos vészhelyzet lépett életbe Libanonban.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem