Több ezer nő tüntetett Törökországban azért, hogy a kormányuk ne lépjen ki az isztambuli egyezményből

külföld
2020 augusztus 06., 04:12

Török női jogvédő csoportok szerveztek tüntetéseket szerdán az ország több nagyobb városába, hogy tiltakozzanak Törökország kilépése ellen a nők elleni erőszak visszaszorítására létrehozott isztambuli egyezményből - írja az AlJazeera hírportál.

photo_camera Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök és pártja az AKP vezetése a kilépést fontolgatják, arról az elmúlt hetekben röppentek fel hírek. A pártvezetés a jövő héten tárgyal majd ennek részleteiről.

Törökország volt az első állam, amely aláírta a 2011-ben az Európa Tanács által létrehozott, és 2014-ben életbe lépett egyezményt, ami jelenleg az egyik legfontosabb eszköze az erőszak áldozatává vált nők segítésének. Az egyezményt aláíró tagállamok ugyanis arra kötelezik el magukat, hogy az ilyen típusú erőszakot elszenvedőknek megfelelő jogi és szociális védelmet, támogatást biztosítanak.

Erre Törökországban is nagy szükség van: csak idén eddig 205 nőt ölt meg Törökországban a párja, rokona, vagy ismeretlen támadó. Tavaly összesen 417 nő vesztette így életét.

A szerdai demonstráció Isztambulban volt a legnépesebb: nők százai vonultak az utcára olyan transzparensekkel, mint „Nem bocsájtjuk meg az erőszakot”, „Tartsátok be az isztambuli egyezményt!”, vagy „Éljen a női szolidaritás!”. Erdogan elnök érvei a kilépés mellett: „az egyezmény család- és vallásellenes” - ismerősen csenghetnek a magyar és a lengyel közéletben egyaránt.