Zoe Saldana bocsánatot kért azért, hogy négy éve eljátszotta Nina Simone-t

FILM
2020 augusztus 06., 18:49

Zoe Saldana amerikai színésznő arról beszélt, hogy a 2016-os Nina című filmben eljátszotta Nina Simone-t, a híres fekete jazzénekesnőt, de ma már nem vállalná a szerepet.

A 42 éves Saldana, aki részben haiti, dominikai és Puerto Ricó-i (illetve még egy kis részben libanoni) származású, azt mondta, bocsánatot kér, és már megbánta, hogy igent mondott a szerepre. Azt mondta, hiába fekete ő is, valaki olyat kellett volna választani, aki jobban hasonlít Simone-ra.

Nina Simone 1969-ben
photo_camera Nina Simone 1969-ben Fotó: Eleonore Bakhtadze/AFP

Saldana – akinek a bőrét sötétebbre sminkelték, és műorrot raktak rá a szerep kedvéért – ezt így nem mondta ki, de úgy tűnik, mintha arra célzott volna, hogy nem volt eléggé fekete a szerephez.

Azt mondta, minden befolyását latba kellett volna vetnie 10 éve, hogy egy fekete nő játsszon el „egy kivételesen tökéletes fekete asszonyt”. Azt mondta, akkor úgy vélte, rendben van, hogy ő játssza el az énekesnőt, hiszen ő is fekete, de mos már úgy gondolja, hogy Ninának olyan élete és története van, amit a legkisebb részletekig tisztelettel kell kezelni, hiszen egy elképesztően részletgazdag egyéniség volt, aki „jobbat érdemelt”. Azt ígérte, soha többé nem csinál ilyet.

A filmet a kritika és a közönség sem díjazta, és még Saldana családja is kritizálta a színésznő szerepválasztását.

Zoe Saldana 2020. február 6-án Los Angelesben.
photo_camera Zoe Saldana 2020. február 6-án Los Angelesben. Fotó: Frazer Harrison/AFP

Saldana korábban egészen másképp nyilatkozott. 2013-ban azt mondta, ha Elizabeth Taylor lehetett Kleopátra, akkor ő is lehet Nina, és nem érdekli, mennyi támadást kap érte. 2016-ban is azt mondta, hogy eljátszhatja a nőt, hiszen fekete, és fekete fiúkat nevel. (BBC)