Az erkélyre kiakasztott száradó ruhákkal tiltakoznak a fehéroroszok a diktátor ellen

2020 augusztus 7., péntek 13:55

Egyre többen a mosott ruhával jelzik a Lukasenka-rezsinnel szembeni elégedetlenségüket Fehéroroszországban. Ami annyit tesz, hogy a ruhákat fehér-piros-fehér sorrendben akasztják ki a teraszon vagy egy ablakban kifeszített kötélre.

Ezek ugyanis az első önálló fehérorosz államalakulat, az 1918-19-ban létezett Belarusz Népköztársaság zászlajának színei. A Szovjetunió felbomlása után az 1991-ben ismét önállóvá vált Fehéroroszországnak is ez volt a zászlaja, amit Lukasenka elnök négy évvel a függetlenség elnyerése után megváltoztatott, lényegében visszaállítva a szovjet korszak felül kétharmadrészt piros, alsó harmadában zöld, egy függőleges, piros-fehér népi himzésmintával ellátott sávval díszített zászlaját.

A különbség mindössze annyi, hogy leszedték róla a sarlós-kalapácsos címert az ötágú csillaggal.

Az utóbbi időben erősödő ellenzék egyik fontos szimbóluma a régi zászló. Amit azért kaptak fel igazából, mert egy igen bátor asszony, Nina Bahinszkaja évtizedek óta lengette azt egyszemélyes tiltakozó akciói közben, illetve tüntetéseken.

Pár nappal ezelőtt a rendőrség elkobozott egy fehér-piros-fehér függönyt egy toronyházból, mondván, hogy az zavarja az összképet, bár az igazi ok nyilvánvalóan más volt.

Az országban idén nagyon régen nem tapasztalt tüntetések zajlottak, múlt csütörtökön egy több tízezres, amit Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki politikus, Alexander Lukasenka elnök legnagyobb választási riválisa támogatására szerveztek, aki férje, Szergej Tyihanovszki májusi letartóztatása után szállt be a választási versenybe.

A közelgő elnökválasztáson Lukasenkának valódi kihívói lehetnek, már ha addig nem zárják börtönbe őket.