Az évtized legnagyobb ellenzéki tüntetését tartották Fehéroroszországban

külföld
2020 július 31., 10:43

Tüntetők tízezrei töltötték meg a fehérorosz főváros, Minszk egyik legnagyobb terét csütörtök kora este - írja az AFP tudósítására hivatkozva több külföldi portál. A megmozdulás Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki politikus, Alexander Lukasenka elnök legnagyobb választási riválisa támogatására szerveződött, aki férje, Szergej Tyihanovszki májusi letartóztatása után szállt be a választási versenybe.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Tyihanovszkit a prominens ellenzéki Mikola Sztatkeviccsel együtt zárták börtönbe. Mindkettejüket a törvényes rend felforgatásával gyanúsítják, és legújabban azzal, hogy orosz zsoldosokkal szövetkezve tették mindezt az augusztus 9-én esedékes választások előtt.

Mi is írtunk róla, hogy szerdán hajnalban 32 külföldi zsoldos elfogásáról érkeztek hírek Fehéroroszországból, akikről az állami BelTa hírügynökség azt állította, a hírhedt Wagner magánhadsereg tagjai. A zsoldoscsoportot a világon nagyjából mindenki az orosz hadsereg vagy titkosszolgálat meghosszabbításának tartja, a felbukkanásuk közvetlenül az elnökválasztás előtt tehát durva nyomásgyakorlást jelent.

Lukasenka és stábja egyből az ellenzéki mozgolódás besározására kezdték használni a fejleményeket, ennek lett az eredménye Tyihanovszkiék letartóztatása is.

A csütörtöki nagy, a Vjaszna emberi jogi szervezet által 63 ezer fősre becsült tüntetésen Tyihanovszkaja is felszólalt. A kétgyermekes családanyából lett politikus leszögezte, az ellenzéknek semmi köze a zsoldosok megjelenéséhez, amit maga is „félelmetesnek” nevezett. Szerinte Lukasenka és kormánya ellenzéke „nem forradalmat, hanem tisztességes, demokratikus választásokat akar”.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy miért pont a választások előtti hetekre időzítették a hatóságok a Wagner-csoport tagjainak elfogását a titkosszolgálatok, amikor szerinte már hosszú ideje tudni lehetett, hogy tranzitországnak használják Fehéroroszországot.

Már július elején írtunk róla, hogy megremegni látszik Alexander Lukasenka 25 éve tartó diktatórikus uralma. Az elnöki posztért hatodik alkalommal induló politikus kampányát soha nem látott utcai tüntetések és egyre bátrabb ellenzéki hangok kísérték, nem függetlenül a regnáló kormány koronavírus-járványra adott tragikusan rossz válaszaitól sem. Lukasenkának ezúttal komoly kihívói is akadtak, akiket kénytelen volt börtönbe zárni, illetve a gyerekeik elvételével zsarolva külföldre kergetni. (The Moscow Times, Euronews)