Pesti Srácok az SZFE diákjainak: „A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok”

oktatás
2020 augusztus 08., 20:34

A Fidesz-frakció és a kormány által fenntartott Pesti Srácok vezércikkben szól a Színház- és Filmművészeti egyetem diákjaihoz, akik tiltakoznak a kormányzati átszervezés és a nyakukra ültetett kuratórium ellen:

„Ki is írták a transzparenseikre: „Free SZFE”. Miféle szabadságról hadováltok, ifjak? Zavart érzek az erőben. Ez egy egyetem, nem pedig Woodstock vagy Ozora, ahol napokig hentereghettek a fűben, szétcsúszva. Ide tanulni jártok, nem követelőzni. A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok, figyeltek.”

Azért is figyelemreméltó a kormánypárt holdudvarából érkező hallgatásra vonatkozó intelem, mert az SZFE által szervezett júniusi tiltakozáson több diák is pont arról beszélt, hogy fél felszólalni. Így hangzott akkor az első beszéd:

„Az az igazság, hogy eléggé be vagyok szarva. Vajon holnap milyen gyalázkodó cikkek kerülnek ki rólam, vagy bármelyik mellettem felszólalóról? Milyen rágalmazásokat kaphatunk mi, akik itt felszólalunk? Kárt okozok ezzel a családomnak, a barátaimnak, az osztálytársaimnak, a tanáraimnak, az egyetemnek? Az, hogy 2020-ban fiatal egyetemistáknak ezzel a gondolattal kell kiállni a színpadra, és elmondani a véleményüket, az nagyon nincsen rendben.”

A PS kivételesen őszinte írása arra is figyelmezteti az SZFE diákjait, hogy nekik nincs beleszólásuk abba, hogy ki irányítja az egyetemet.

„Márpedig, pajtások, akár elfogadjátok, akár nem, ti jelen pillanatban diákok vagytok, hallgatók, nem pedig a kormány. Nem ti döntötök, hanem ők. Világos? Majd ha egyszer fölnőtök (pár évtized múlva), nos, akkor majd dönthettek bizonyos ügyekben – ám arról, hogy ki vezesse az egyetemet, akkor sem. Azért nem, mert az nem a ti asztalotok, pupákok! Milyen nyelven írjam, üzenjem, morzézzam ezt nektek, hogy fölfogjátok?”