A Színművészeti hallgatói önkormányzata nem fogadja el a nyakukba ültetett kuratóriumot

oktatás
2020 augusztus 03., 05:02

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata közleményben emlékeztetett arra, hogy

az Innovációs és Technológiai Minisztérium a korábbi ígéretével ellentétben az egyetem egyetlen jelölését sem vette figyelembe, amikor kiválasztotta az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumi tagjait.Pénteken derült ki, hogy Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója lett a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Rajta kívül a kormány által összeállított kuratórium tagjai lesznek: Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója (Orbán Viktor milliárdos felvidéki barátja).

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, miután átvette a Pro Urbe Budapest díjat Tarlós István főpolgármestertől
photo_camera Vidnyánszky Attila Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Pedig a hallgatók egyik feltétele a modelváltáshoz pont az lett volna, hogy az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöl ki. Ehhez képest a minisztérium egyetlen jelölést sem vett figyelembe, így az egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között. Ezért a hallgatói önkormányzat nem fogadja el a kuratóriumot.

A hétvégén több oktató is felmondott Vidnyánszkyék kinevezése miatt. Az intézmény szenátusa úgy látta, Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kaptott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetem hírnevét.

A kormány összesen nyolc egyetemet privatizált, ezek a „magánegyetemek” továbbra is állami finanszírozásból működnek, de az élükre a kormány által kinevezett kuratóriumok gyakorlatilag teljhatalmat kapnak az intézmény irányításában. Ide nagyrészt politikusokat és kormáynközeli embereket neveztek ki.

Az SZFE hallgatói tiltakoznak a Kossuth téren
photo_camera Az SZFE hallgatói tiltakoznak a Kossuth téren a tervek ellen Fotó: urfip

Eddig az SZFE volt az egyetlen, amely hangosan tiltakozott a döntés ellen, júniusban tárgyalni hívták Palkovics Lászlót. A miniszter akkor azt mondta, a hallgatók „követelései lényeges visszalépést jelentenének az egyetem jelenlegi helyzetéhez és ahhoz a jövőbeli állapothoz képest is, amit az új fenntartói modell hozna”.