Az exit pollok szerint megint nagyot nyert Lukasenka, a 94 óta diktátorkodó fehérorosz elnök

külföld
2020 augusztus 09., 19:48
Felfegyverzett katonák és rendőrök egy külvárosi ellenőrzőponton, Minszkben, a válaszutás napján.
photo_camera Felfegyverzett katonák és rendőrök egy külvárosi ellenőrzőponton, Minszkben, a válaszutás napján. Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A hivatalos – ez fontos!, hivatalos, tehát a kormány által kiadott – adatok szerint, az exit poll felmérések alapján 79,7 százalékot szerezhet, és szokás szerint magabiztosan győzhet Alekszander Lukasenka fehérorosz elnök ellenzéki kihívója, Szvetlána Cihanuszkaja fölött (6,8 százalék).

Ez elég jelentős különbség, főleg azután, hogy Lukasenka népszerűségét a független kutatók maximum 25-35 százalékosra mérték vagy inkább becsülték, mert némi nehézségekbe ütközik szabályos, szakmailag korrekt közvéleménykutatást tartani az országban, miután 2016-ban maga Lukasenka tiltotta be az ilyen tevékenységet, amikor támogatottsága vészesen olvadni kezdett.

Volt olyan, nem reprezentatív, online népszerűségi szavazás is, ahol 3 százalékot tudott elérni a huszonkilenc éve hatalmon lévő elnök. Egy közvetlenül a választás előtti független kutatás pedig nyolcvan százalék körülire becsülte Cihanuszkaja támogatottságát.

Európa legkitartóbb és sokáig legstabilabbnak tűnő diktatúrája az utóbbi hónapokban hirtelen gyengélkedni kezdett. Lukasenka érezhetően defenzívában hónapok óta, tőle szokatlan módon Putyint is bírálni kezdte, sőt éppen a választás előtti napokban szinte megmagyarázhatatlan öniróniával (?) azt mesélte egy ukrán újságírónak Putyinra utalva, hogy többé már nem ő, azaz Lukasenka „Európa utolsó diktátora” (ez az állandó jelzője a nyugati sajtóban).

Az ellenzék már a választás előtt közölte, hogy Lukasenka el fogja csalni a szavazást, ami nem túl merész feltételezés 25 év kemény diktatúra és azok után, hogy a két legesélyesebb ellenzéki jelöltet, Viktar Babarika bankárt és Szjarhej Cihanuszki vloggert (Szvetlána, a felesége indult végül helyette) nemes egyszerűséggel bebörtönöztette a választások előtt.

Az orosz ellenzéki Moscow Times jelentése szerint az ellenzék tüntetésekre szólítja a híveit, Minszk utcáin egyelőre nyugalom van, de tapintható a feszültség, rendőri és katonai különleges egységek cirkálnak az utcákon, és szovjet mozgalmi indulókat játszanak megafonokból és autórádiókból. Városszerte katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel a startégiai közlekedési csomópontoknál. (via Moscow Times)