Összecsaptak a tüntetők az utcákra vezényelt különleges erőkkel Minszkben, Lukasenka győzelmének kihirdetése után

külföld
2020 augusztus 09., 18:52

Ahogy várni lehetett, erőszakos eseményekbe torkollott az elnökválasztás Fehéroroszországban. Az 1994 óta hatalmon lévő diktátor, Aljakszandar Lukasenka toronymagas győzelmét hirdették ki – illetve jósolták, az exit pollok alapján – este a hivatalos választási szervek, míg az ellenzék biztos abban, hogy jelöltje, Szvjatlana Cihanuszkaja (aki valójában bebörtönzött férje helyett indult) megnyerte a választást.

Reggel óta a különleges erők felfegyverzett egységei cirkálnak a fehérorosz fővárosban, katonai ellenőrzőpontokat állítottak föl Minszk utcáin. Este az ellenzék tüntetésekre szólított fel, és nemsokára megérkeztek az első képek a tüntetők és a karhatalmi egységek összecsapásairól, illetve brutális rendőri erőszakról.

link Forrás

Az orosz ellenzéki Meduza híroldal szerint a tüntetők barrikádokat emelnek Minszk útjain, a karhatalom pedig gumilövedékeket is használt ellenük.

link Forrás

A felvételeken az is látható, hogy könnygázt vetnek be a rendőrök.

link Forrás

Az MTI a fehérorosz választási bizottság tájékoztatását idézi, amely szerint az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja mindössze a voksok 6,8 százalékára számíthat. A szavazóhelyiségek többsége helyi idő szerint 20 órakor bezárt. Lidija Jermocsina, a választási bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy minszki idő szerint hajnali 2 órakor már részeredményeket tudnak majd közölni.

A BeITA állami hírügynökség által ismertetett adatok szerint mintegy 12 ezer választót kérdeztek meg a szavazóhelyiségek előtt, és 30 százalékuk nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy kire szavazott.

Rohamrendőrök sorfala Minszkben vasárnap este.
photo_camera Rohamrendőrök sorfala Minszkben vasárnap este. Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A választáson nemzetközi megfigyelők nem vesznek részt, és az államtól független felmérések a most közölt hivatalos adatokkal ellentétes képet mutatnak. Ezek szerint Cihanouszkaja kapta a voksok 70 százalékát, és Lukasenka csak 10 százalék körüli eredményt ért el. Sem a hivatalos, sem az államtól független felmérés eredményét nem lehet más forrásból ellenőrizni.

Szvjatlana Cihanuszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek. „Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van” – idézi az MTI az ellenzéki politikust.