Összecsaptak a tüntetők az utcákra vezényelt különleges erőkkel Minszkben, Lukasenka győzelmének kihirdetése után

Ahogy várni lehetett, erőszakos eseményekbe torkollott az elnökválasztás Fehéroroszországban. Az 1994 óta hatalmon lévő diktátor, Aljakszandar Lukasenka toronymagas győzelmét hirdették ki – illetve jósolták, az exit pollok alapján – este a hivatalos választási szervek, míg az ellenzék biztos abban, hogy jelöltje, Szvjatlana Cihanuszkaja (aki valójában bebörtönzött férje helyett indult) megnyerte a választást.

Reggel óta a különleges erők felfegyverzett egységei cirkálnak a fehérorosz fővárosban, katonai ellenőrzőpontokat állítottak föl Minszk utcáin. Este az ellenzék tüntetésekre szólított fel, és nemsokára megérkeztek az első képek a tüntetők és a karhatalmi egységek összecsapásairól, illetve brutális rendőri erőszakról.

Az orosz ellenzéki Meduza híroldal szerint a tüntetők barrikádokat emelnek Minszk útjain, a karhatalom pedig gumilövedékeket is használt ellenük.

 A felvételeken az is látható, hogy könnygázt vetnek be a rendőrök.

Az MTI a fehérorosz választási bizottság tájékoztatását idézi, amely szerint az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja mindössze a voksok 6,8 százalékára számíthat. A szavazóhelyiségek többsége helyi idő szerint 20 órakor bezárt. Lidija Jermocsina, a választási bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy minszki idő szerint hajnali 2 órakor már részeredményeket tudnak majd közölni.

A BeITA állami hírügynökség által ismertetett adatok szerint mintegy 12 ezer választót kérdeztek meg a szavazóhelyiségek előtt, és 30 százalékuk nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy kire szavazott.

Rohamrendőrök sorfala Minszkben vasárnap este.Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A választáson nemzetközi megfigyelők nem vesznek részt, és az államtól független felmérések a most közölt hivatalos adatokkal ellentétes képet mutatnak. Ezek szerint Cihanouszkaja kapta a voksok 70 százalékát, és Lukasenka csak 10 százalék körüli eredményt ért el. Sem a hivatalos, sem az államtól független felmérés eredményét nem lehet más forrásból ellenőrizni.

Szvjatlana Cihanuszkaja az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja, és nem hisz a hivatalos előrejelzésnek. „Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van” – idézi az MTI az ellenzéki politikust.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.