Bejrútban kövekkel dobálták meg a rendőröket a robbanás miatt elindult tüntetéseken

Már második napja tartanak a kormányellenes tüntetések Bejrútban, amiket a múlt heti robbantás indított el. A libanoni rendőrség vasárnap este könnygázzal próbálta feloszlatni a tömeget a parlament közelében, ami pedig kövekkel válaszolt.

Fotó: Mikhail Alaeddin/Sputnik via AFP

Bejrútban kedden történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézekedések nélkül tárolt ammónium-nitrát repült a levegőbe. 158 ember meghalt, közel hatezren megsérültek és háromszázezer ember otthona vált lakhatatlanná.

A kikötőről készült műholdképek a robbanás előtt és utánFotó: -/AFP

A detonáció után kiderült az is, hogy illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de végül senki nem tett semmit azért, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból. 

Fotó: Mikhail Alaeddin/Sputnik via AFP

Vasárnap a parlament előtti téren tűz ütött ki, amikor a tüntetők megpróbálták áttörni a kordonokat. Ugyanakkor a lakhatási és szállítási minisztérium épületébe be is törtek.

A robbanás és a hónapok óta tartó gazdasági válság miatt a környezetvédelmi és az információs miniszter már lemondott, de a tüntetők az egész kormány távozását követelik. (Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.