Háromezer tüntetőt vettek őrizetbe a fehérorosz rendőrök, az ellenzék nem ismeri el a választási eredményt

külföld
2020 augusztus 10., 08:23

Közel százan sérültek meg fehérorosz elnökválasztást követő éjszakán az összecsapásokban, az országban mintegy háromezer embert vettek őrizetbe, közölte az állami BelTa hírügynökség belügyminisztériumi adatokra hivatkozva. A belügyminisztérium szerint a vasárnap esti összecsapásokban a rendvédelmi szervek 39 munkatársa és több, mint 50 civil sérült meg.

photo_camera Fotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

A minisztérium tagadta, hogy az összecsapásoknak halálos áldozata is lett volna. Korábban a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet számolt be arról, hogy egy tüntető meghalt. A háromezer őrizetbe vétel egyharmada a fővárosban, a többi Fehéroroszország 30-nál is több más településén történt.

link Forrás

Arról, ahogy egy rendőrségi jármű a tömegbe hajt, videó is készült.

Az ellenzék nem ismeri el az eredményt

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt hétfőn Minszkben bejelentette: nem ismeri el az előző napi elnökválasztás hivatalos előzetes eredményeit, amelyek szerint a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka 80,23 százalékkal győzött. Azt mondta, máris győztek, mert leküzdötték a félelmet, az apátiát és a közönyt.

A választási bizottság tájékoztatása alapján Lukasenka 80,23 százalékot, míg Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett. A részvételi arány 84 százalékos volt. A maradék három jelölt kevesebb, mint 2 százalékot kapott.

photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja Fotó: Sputnik via AFP

Cihanouszkaja saját magát tartja a választás győztesének. Az ellenzéki elnökjelölt csalással vádolta meg Lukasenkát. Most megpróbálják elérni, hogy újraszámlálják a leadott szavazatokat azokban a szavazóhelyiségekben, ahol problémák merültek fel. Egyúttal szeretnének tárgyalni a hatóságokkal a hatalom békés átadásáról, de ha kell, készek az utcákra vonulni akár hosszú ideig is, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

Vasárnap éjjel, az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között.

photo_camera Fotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

Lukasenka hétfőn arról beszélt, a hatóságok nem fogják hagyni, hogy darabokra essen az ország.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A 65 éves Lukasenka 1994 óta irányítja Fehéroroszországot, és sorozatban hatodik mandátumát nyerte el. Az idei választást több ország bírálta, mivel a kampányidőszakban két ellenzéki jelöltet, köztük Cihanouszkaja férjét is bebörtönözték, és számos ellenzéki aktivistát vettek őrizetbe. A szavazáson nemzetközi megfigyelők nem vettek részt. Az államtól független felmérések a jelenlegi eredménnyel ellentétes képet festettek. Ezek szerint Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkára csak 10 százalék szavazott. (Reuters/BBC/MTI)