Hongkongban elvitte a rendőrség az egyik ellenzéki lap tulajdonosát

külföld
2020 augusztus 10., 05:00

A júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény által bűncselekménynek minősített külföldiekkel való összejátszásra hivatkozva hétfőn a Hongkongban őrizetbe vették Jimmy Lai hongkongi médiavállalkozót.

photo_camera Jimmy Lai Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Lai köztudottan demokráciapárti és Peking-ellenes nézeteket vall, ami lapjában, az Apple Daily-ben is megjelenik. A férfi aktív résztvevője volt a 2014-es Occupy nevű demokráciapárti mozgalomnak, és a tavaly kezdődött újabb tüntetéshullámot is támogatta. A hongkongi rendőrség egy tavaly nyári demonstráció résztvevői ellen folytatott akcióban már február végén is őrizetbe vette a férfit, aki még aznap óvadék ellenében távozhatott.

A 71 éves Lait két fiával, valamint az általa alapított Apple Daily nevű hongkongi lap felsővezetőivel együtt vették őrizetbe a nemzetbiztonsági törvény betartatásáért felelős, új rendőrségi egység tisztjei. A hatóság szerint Lai „külföldi országgal játszott össze, lázító szavakat használt, és megtévesztő célú összeesküvésben vett részt”.

A rendőrség közleménye szerint az akció során elfogott további hat embert szintén a nemzetbiztonsági törvény által meghatározott bűncselekmények gyanúja miatt vették őrizetbe. Hozzátették, hogy az akció ezzel nem ért véget, és nem zárnak ki további letartóztatásokat.

photo_camera Fotó: EyePress News via AFP

A rendőrség hétfőn razziát tartott az Apple Daily-t működtető Next Digital székhelyén, ahol átkutatták a lap szerkesztőségét.

Jimmy Lai tavaly júliusban Mike Pence amerikai alelnökkel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is találkozott a hongkongi tüntetések idején. A pekingi vezetés Hongkongban működő képviseleti irodája elítélte Lai viselkedését. Az iroda szóvivője akkor úgy fogalmazott: Lai „külföldi erők politikai eszközeként szolgál a Kína ellen folytatott harcban”.

A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

Azóta a hétfői letartóztatásokkal együtt már összesen 21 embert vettek őrizetbe a jogszabály megszegésének gyanújával. A törvény bírálói szerint azonban a törvény súlyosan korlátozza a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

A nemzetbiztonsági törvény bevezetése miatt több ország - Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland és Franciaország - függesztette fel kiadatási egyezményét Hongkonggal. Az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtotta Carrie Lam hongkongi kormányzót, valamint további tíz hongkongi és kínai tisztségviselőt, akiket Hongkong autonómiájának aláásásával és a lakosság szabadságjogainak korlátozásával vádolnak. (Reuters/MTI)

Kiemelt videóink