Uniós csúcsot hívna össze a lengyel miniszterelnök a fehérorosz tüntetések szétverése miatt

külföld
2020 augusztus 10., 08:37

Az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának összehívását kezdeményezi Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök abban a levélben, amivel hétfőn fordult a fehéroroszországi helyzet miatt az Charles Mitchelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Ursula von der Leyenhez, Európai Bizottság elnökéhez.

Mateusz Morawiecki
photo_camera Mateusz Morawiecki Fotó: Krzysztof Zatycki/NurPhoto via AFP

Morawiecki azt írta, hogy a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás után „a hatalom erőszakot alkalmazott az országban a változásokat követelő állampolgárok ellen”. Morawieckinak az uniós csúcstalálkozó összehívására tett kezdeményezését a nyilatkozat azzal indokolja: „szolidárisan támogatni kell” Fehéroroszország állampolgárainak szabadságtörekvéseit.

photo_camera Fotó: SIARHEI LESKIEC/AFP

A minszki választási bizottság hétfőn közölt előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,23 százalékával. Az fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett. Az ellenzék kétségbe erősen vitatja a választás tisztaságát. Az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült, 120 embert őrizetbe vettek.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Az történtek miatt még vasárnap éjjel a demokratikus elvek betartására szólították fel a minszki hatóságokat a közös nyilatkozatban Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök, aggodamakat fejezett ki hétfő reggeli nyilatkozatban a lengyel külügyi tárca is. (MTI)