A rendőrség 4 évig adta a hülyét, eredménytelenül zárva egy korrupciós ügyet, de az ügyészség elrendelte az eljárás folytatását

bűnügy
2020 augusztus 11., 08:55

Az Emminek volt egy Türr István Képző és Kutató Intézet nevű, felnőttképzéssel foglalkozó háttérintézménye. Hadházy Ákos, a korrupcióleleplezésben utazó független képviselő még 2015-ben vette észre, hogy a TKKI akkor és 2013-ban is közbeszerzési eljárásban bízott meg egy budapesti reklámcéget, a budapesti Lightboard Outdoor Kft.-t azzal, hogy 25 millió forintért takarítsa el a havat pár telephelyének udvaráról és parkolójából.

Összehasonlításul: 163, 194 és 96 km2 területű megyei jogú városok éves hóeltakarítása (nagy gépekkel, sószórókkal, hóekékkel és kézi erővel) kerül durván kétszer annyiba, mint amennyit a TKKI egy focipályányi felület tisztán tartásért kifizetett.

Négy év után, tavaly Szilágyi Gábor alezredes lezárta a nyomozást, de a rendőrök olyan hülyének tettették magukat, mint valami viccben, hogy eredménytelenül zárhassák le egy korrupciós ügyet.

Hadházy most azt írja, hogy majdnem egy év után az ügyészség az eljárás folytatását rendelte el, „mivel a tényállás nem lett teljesen megállapítva”.

A képviselő szerint „valahol örülnünk kell, hogy az ügyészség hosszas gondolkodás alatt rájött arra, hogy átkozottul gáz pl az, hogy a rendőr szerint a Türr István Kutatóközpont igazgatója nem lehet bűnös, mert »a mindenkori főigazgató tudattartalma nem feltétlenül fogta át az adott területre előirányzott összeg nagyságának megalapozottságát«.

De Hadházy szerint „az egész mégis annyira szomorú és mindent elmond az »igazságszolgáltatásról«”, ugyanis „5 év alatt (!!) sem lehetett vádat emelni a legnyilvánvalóbb lopás miatt sem”, pedig ha „legalább a látszata meglenne a független bűnüldözésnek, a Türr István központ vezetője éppen most szabadulna”.