Felszámolták Hollandia eddigi legnagyobb kokainlaboratóriumát

drog
2020 augusztus 11., 14:37

Felszámolták Hollandia eddig ismert legnagyobb kokainlaboratóriumát, 17 embert őrizetbe vettek – közölte a holland rendőrség információira hivatkozva a helyi média.

A rendőrségi bejelentés szerint a laboratóriumot az Amszterdamtól 120 km-re észak-keleti irányban fekvő Nijeveen település egyik korábbi lovasiskolája épületében rendezték be.

Andre van Rijn, az akciót vezető nyomozó elmondta, a művelet során 17 embert (holland, török és kolumbiai állampolgárokat) állítottak elő.

A laboratórium napi 150-200 kg kokain előállítására volt képes, aminek a feketepiaci értéke 4,5-8 millió euró (kb. 1,6-2,8 milliárd forint) körül mozog.

Az akció során a kokaingyártáshoz szükséges kellékeket, köztük műanyag hordókat, vegyi anyagokkal teli tartályokat foglaltak le, illetve olyan eszközöket és szereket, amik a hollandiai export előtt kábítószerrel átitatott, főként ruházati termékekből képesek kinyerni a kokaint.

A nyomozó tájékoztatása szerint az akcióval egy időben, a szintén hollandiai Apeldoorn és Elshout városaiban végzett rajtaütéseken a rendőrség 120 ezer kilogramm, kokainnal átitatott ruhát foglalt le.

A francia vámosok Dunkirknél 1,3 tonna kokaint találtak augusztus 3-án.
photo_camera A francia vámosok Dunkirknél 1,3 tonna kokaint találtak 2020. augusztus 3-án. Illusztráció: Douanes Francaises/AFP

Az őrizetbe vett embereknek csütörtökön kell megjelenniük a bíróság előtt. (MTI)