KSH: Júliusra egy év alatt 7,8 százalékkal nőtt az élelmiszerek ára

2020 augusztus 11., kedd 7:14

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júliusban, az előző év azonos időszakához képest így nőttek az árak:

  • az élelmiszerek ára 7,8 százalékkal,
  • ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) 17,1 százalékkal,
  • a párizsié és kolbászé 16,1 százalékkal,
  • a cukoré 14,5 százalékkal,
  • a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 11,5,
  • a tojásé 8,9 százalékkal lett magasabb.
  • A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 6,3, ezen belül a dohányáruk, főleg a termékkört érintő jövedékiadó-emelés miatt 9,7 százalékkal drágultak.

Az üzemanyagok ára 4,2 százalékkal csökkent.

Júniushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 1,1 százalékkal nőttek – közölte a KSH.

Az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal nőtt, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) árának 2,2 százalékos mérséklődése csak részben ellensúlyozta a nem idényáras élelmiszerek árának 0,4 százalékos növekedését.

Az idényáras élelmiszereken belül a friss hazai és déligyümölcsök a korábbi évek júliusában megszokott árcsökkenésük helyett 3,3 százalékkal drágultak, a szezonalitástól eltérő árváltozást a kedvezőtlen időjárás miatti, a szokásosnál alacsonyabb kínálat okozta.

A nem idényáras élelmiszereken belül az étolaj 2,2, a tojás 1,9, a tej 1,3, a kenyér 1,0 százalékkal drágább, a burgonya 6,4, a sertéshús 3,9 százalékkal olcsóbb lett.

A dohánytermékek jövedéki adója július 1-jétől emelkedett, ami a termékcsoport árának 1,4 százalékos növekedését eredményezte.

A szolgáltatások 1,4 százalékkal drágultak, ezen belül a közterületi parkolás ingyenességének megszűnése hatására az autópályadíj, illetve gépkocsikölcsönzés, parkolás díja 31,1, az üdülési szolgáltatásoké pedig 7,6 százalékkal magasabb lett. Az üzemanyagok az olajárak és a jövedéki adó emelkedésének hatására 8,1 százalékkal többe kerültek júliusban 2020. júniushoz viszonyítva.

Január-júliusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek. (MTI)