Márki-Zay szerint akár kétharmados többsége is lehet az ellenzéknek a 2022-es választáson

„A Párbeszéd és a Szocialisták után a Jobbik is csatlakozott a 106 előválasztás megszervezéséhez, ami óriási előrelépés az ellenzéki sikerhez. Ha mind a 106 körzetben a választók döntik majd el, ki a Fidesz legyőzésére legalkalmasabb közös jelölt 2022-ben, akkor

az ellenzéknek akár kétharmados, rendszerváltó többsége is lehet majd az új parlamentben”

- írta a Facebookon Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Szerinte 2018-ban megtanultuk, hogy „az előválasztás a nyílt vitákkal, a jelöltek kampányával növeli az ellenzéki aktivitást, a tudatos választói magatartást, és kiszűri az elfogadhatatlan és esélytelen pártjelölteket, akik nem ismerik a körzetüket, nem dolgoznak a kampányban, hiszen csak veszíteni küldik le őket a pártközpontok”.

Márki-Zay mozgalma, a Mindenki Magyarországa Mozgalom gratulált a Jobbik döntéséhez, és azt írták, tovább dolgoznak azon, hogy minden ellenzéki párt egyezzen bele az előválasztások feltételrendszerébe, valamint hogy összeálljon egy közös ellenzéki program. A polgármester szerint utóbbinak azt kell garantálnia, hogy „a 2010 utáni korrupció felszámolásával a 2010 előtti korrupció sem tér vissza”. Ebből a szempontból fontos az is, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció egyelőre nem integráns része a Márki-Zay-féle összefogásnak, viszont a hódmezővásárhelyi polgármester már idén tavasszal megírta, hogy bár szerinte a DK és Gyurcsány Ferenc nem vezetheti az ellenzéki összefogást, az ellenzéki összefogásnak csak a DK-val együtt van komoly esélye a Fidesszel szemben.

A polgármester véleménye szerint egyébként az előválasztások megszervezésén kívül az ellenzéknek egy közös listában és közös miniszterelnök-jelöltben is meg kellene állapodnia, hiszen így kínálkozik a legtöbb esély a Fidesz legyőzésére.