Namíbia elutasította Németország jóvátételi ajánlatát a 20. század elején elkövetett tömeggyilkosságokért

külföld
2020 augusztus 12., 12:18

Hage Geingob, Namíbia elnöke elfogadhatatlannak nevezte azt a német jóvátételi ajánlatot, melyet Németország a gyarmatosítás idején elkövetett tömeggyilkosságok miatt fizetett volna ki, írja a BBC.

A német katonák 1904 és 1908 között több tízezer herero és a nama embert gyilkoltak meg, válaszul a gyarmatosítás ellen indult felkelésekre. Becslések szerint a herero lakosság 75 százaléka, míg a namák fele halt meg ekkor.

Az 1904 és 1908 közötti népirtás egyik áldozatának koponyája
photo_camera Az 1904 és 1908 közötti népirtás egyik áldozatának koponyája Fotó: Gregor Fischer/dpa Picture-Alliance via AFP

A két ország között 2015-ben indultak tárgyalások a kárpótlásról, eddig nyolcszor találkoztak a felek, és a legutóbbi német ajánlatot kedden utasította vissza a namíbiai delegáció. Hivatalosan nem lehet tudni, hogy mit ajánlottak fel a németek, de a namíbiai sajtó értesülései szerint idén egy korábbi ajánlat 10 millió euróról szólt.

Júniusban Németország belement, hogy hivatalosan is bocsánatot fognak kérni a történtekért, de hivatalosan ez eddig nem történt meg. A namíbiai elnök közleménye alapján a BBC szerint arra lehet gondolni, hogy a hivatalos bocsánatkérés szövege lehet az egyik vitás pont a felek között, ugyanis eszerint a német kormány nem szeretné, ha a jóvátétel kifejezés szerepelne a szövegben, és helyette a sebek begyógyításáról beszélnének.