Szlovákiában betiltották a tömeges meccsre járást

külföld
2020 augusztus 14., 12:53

Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet a Magyarországgal szomszédos államokban.

Szlovákia

A járványügyi szakemberek tanácsára döntött úgy Marek Krajčí egészségügyi miniszter, hogy

szeptembertől októberig betiltják az 1000 főnél nagyobb rendezvényeket, a sporteseményeket is ideértve.

Továbbra is fenntartják a 500 fő feletti beltéri rendezvények tiltását, illetve a kötelező maszkviselést, írja a Paraméter. A miniszter a szigorítást azzal indokolta, hogy

„szeptember elsejétől közösségbe mennek a gyerekek és a diákok, és ez jó táptalaja a vírus terjedésének, amit le kell lassítanunk.”

A sportesemények nézőszámának korlátozását azzal magyarázta, hogy azoknál "nagyon nehéz megtalálni a kontaktszemélyeket és a járvány ellenőrizhetetlené válik."

Horvátország

Második napja rekordmértékű az új fertőzöttek száma, és a fiatalok a koronavírus legfőbb terjesztői, hangzott el a pénteki hivatalos tájékoztatón. Csütörtökön 208 új fertőzöttet regisztráltak, így számuk elérte a 6258-at. A válságstáb közölte: a legtöbb új esetet a fővárosban, Zágrábban és Split-Dalmát megyében regisztrálták.

A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, ezért szigorításokat vezetnek be: péntektől tíz napig az éjszakai szórakozóhelyek, bárok és kávézók csak éjfélig lehetnek nyitva, továbbá zárt térben nem rendezhetnek bulikat.

Románia

Még mindig gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Romániában: a pénteki jelentés szerint egy nap alatt újabb 1415 embernél mutatták ki a fertőzést, ami 15 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Az elmúlt 24 órában 44 koronavírusos beteg halt meg.

Ukrajna

Szintén gyorsuló ütemben terjed vírus Ukrajnában is, egymás után másodszor döntötte meg a csúcsot az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, meghaladva az 1700-at.