A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak hamarosan döntenie kell a Klubrádió sorsáról

2020 augusztus 15., szombat 6:47

2021. február 12-én lejár a kormánykritikus Klubrádió szerződése, a meghosszabításáról pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fog dönteni legkésőbb október 13-ig, írja a Népszava.

A lap megkereste a Klubrádió igazgatóságának elnökét, Arató Andrást, aki elmondta, hogy a jogszabály szerint az NMHH-nak nincs indoklási kötelezettsége, ha elutasítaná a pályázatukat, ami még hét évre biztosíthatná a működésüket.

Arató bízik benne, hogy megkapják a hosszabítást, ami szerinte a „népakarat kifejeződése” is lenne, mert nem csak sokan hallgatják a műsoraikat, de adományokkal is támogatják a Klubrádiót.

„Persze nálunk bármi megtörténhet, ahogy azt például a Civil Rádió, vagy a Class FM esetében láthattuk” – tette hozzá.Ugyanakkor az elnök szerint a médiatörvény általános rendelkezésiből, az Alaptörvényből és az uniós jogrendből is az a következtetés vonható le, hogy a sugárzás lehetőségének megvonása egyenesen joggal való visszaélés lenne.

Ráadásul Arató szerint a Klubrádióval szemben a kormány nem tudná használni azokat az érveket, amiket más sajtóorgánumok bezárásánál használt, miszerint „belső viták feszítették szét”, vagy „megváltoztak a médiafogyasztási szokások", esetleg „egy magáncég belügyeibe a kormány nem szólhat bele”.