Brazília volt egészségügyi minisztere szerint Bolsonaro halálos kanyonba vezette a brazilokat

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

A volt brazil egésszégügyi miniszter szerint Bolsonaro, brazil elnök döntő szerepet játszott abban, hogy katasztrófális állapotba került a brazil társadalom a koronavírusnak köszönhetően. 

„A történészek Jair Bolsonarót fogják okolni azért, amiért a brazilokat egy halálos „kanyonba” vezette a lassúságával, önzőségével és tudományellenes reakcióival a koronavírusra” - mondta Luiz Henrique Mandetta nem rég kirúgott egészségügyi miniszter a Guardiannek adott interjúban.

Szerinte az elnök politikai játszmát játszott a brazil polgárok életével, aminek köszönhetően 105 ezer ember vesztette életét, aminél többen csak az Egyesült Államokban haltak meg.

Mandetta 2018-ban lett egészségügyi miniszter, de áprilisban kirúgták, miután nyíltan kritizálta a brazil elnököt, amiért szabotálta a társadalmi távolság betartását.

Bolsonaro cselekedeitvel többször is aláásta a járványügyi intézkedéseket, például azzal, hogy grillpartira ment, amikor mindenkit arra kértek, hogy maradjon otthon. Emellett a tudományos megállapításokat is igyekezett meglékelni, amikor azt mondta, hogy a koronavírus csak egy kis influenza.

Mandetta azzal is vádolja a brazil elnököt, hogy szabotálta a teljes egészségügyi minisztériumot, amikor őt és a csapatát kitette, majd nem sokkal később a minisztériumot egy tábornokra bízta, akinek nincs semmilyen orvosi tapasztalata.

Szerinte Bolsonaro olyan emberekkel vette körbe magát, akik mindenre csak helyeselnek, ezzel pedig teljesen elvesztette a kapcsolatát a valósággal. Ennek az lett az ára, hogy rengetegen az életüket vesztették és szétzilálta a társadalmat. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem