Egy kiszáradó brandenburgi tó a klímaváltozás sokadik szimbóluma

klímaváltozás
2020 augusztus 16., 18:01
photo_camera 2017, a tó szebbik arca Fotó: Moritz Vennemann/Picture-Alliance via AFP

Az évek óta visszatérő nyári hőhullámok és a minimális csapadék miatt Németország keleti részének tóvidékén kiszáradnak a tavak, ami pusztulást jelent a vizek állat- és növényvilágának és kárt a helyi lakosoknak. A Berlintől délkeletre lévő Seddini-tó (Seddiner See) az elmúlt években átlagosan évente 60 centiméterrel lett sekélyebb - mondta Knut Kaiser helyi geográfus, aki szerint ez a régió tava „végének kezdete”.

„Drámaibban kifejezve: a Seddini-tó itt, Brandenburgban a klímaváltozás fenyegető jóslata”

- fogalmazott a Reutersnek adott interjúban. A 218 hektáron elterülő tavat a talajvíz táplálja, kiszolgáltatva a csapadéknak és az emberi vízhasználatnak.

2013-ban a tó eléggé tele volt ahhoz, hogy egy kisebb szomszédos tóba is átfolyjon. 2020-ban a vízparti mólók szárazak és magasan kiemelkednek a vízből.

photo_camera A strandok területe egyre nő, aminek a strandolók akár örülhetnének is, de ők is látják, merre tart a folyamat Fotó: RND

Németországban Brandenburg tartományban van a harmadik legtöbb tó, de a második a legszárazabbak között a német meteorológiai intézet szerint. A tavalyi és a tavalyelőtti szárazság után a tó valószínűleg nagy mennyiségű vizet veszít idén is - vélte Kaiser.

Abban egyetértenek a tudósok, hogy a brandenburgi tavak fő problémáját a klímaváltozás jelenti, az emberi tevékenység is szerepet játszik benne. A nádasok, melyek tisztítják a vizet és szaporodási helyet nyújtanak a halaknak, ki vannak téve az alacsony vízállásnak, ezenkívül a parton járó emberek is letapossák.

A helyi halászoknak is gondot okoz a csökkenő víz: eddig elég halat fogtak ahhoz, hogy eltartsák magukat, most más forrás után kell nézniük. (Reuters via MTI)