Fehérorosz nemzeti színekbe öltözött a szlovák elnöki palota

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Támogatása jeleként piros-fehér kivilágítást adott szombat este a szlovák elnöki palotának Zuzana Čaputová. „Szolidaritás azokkal, akik békésen védik a szabadságot és követelnek szabad, tisztességes és demokratikus választásokat Fehéroroszországban. Az erőszakot fel kell váltania a valódi párbeszédnek, nyitottságnak és megbékélésnek.”

A Meduza történelmi cikke felidézi, hogy a minszki utcákon látható piros-fehér zászló régóta az ellenállás jele. A 20. század elejétől használt szimbólumot a szovjet időkben cserélték le először vörösre, majd vörös-zöldre. A rendszerváltás után rövid ideig újra a piros-fehéret használták, de 1995-ban az oroszbarát vonalon kampányoló Lukasenka népszavazást hirdetett a szovjet zászló visszaállításáról, amely azóta is az állam hivatalos jelképe.

Lukasenka tegnap ígéretet kapott Moszkvától, hogy az szavatolja az ország biztonságát.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó