Putyin szavatolja Fehéroroszország biztonságát

külföld
2020 augusztus 16., 06:55

Moszkva szükség esetén szavatolja Fehéroroszország biztonságát - jelentette ki a fehérorosz elnök szombaton, miután telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal.

Az 1994-es hatalomra kerülése óta messze a legnagyobb ellenállással szembesülő diktátor arról győzködte orosz kollégáját, hogy ami történik, az „nem csak Fehéroroszországra jelent veszélyt”. A katonai vezetőkhöz intézett beszédében azt mondta,

Putyin „széleskörű segítséget” ajánlott fel, hogy „biztosítsa Fehéroroszország biztonságát”, és mindketten egyetértettek abban, hogy „a problémák hamarosan megoldódnak”.

Földet rá!
photo_camera Földet rá! Fotó: Mikhail Klimentyev/Sputnik via AFP

Az AFP-nek nyilatkozó tüntetők szerint Lukasenka lépése azt mutatja, hogy nem képes megbirkózni saját népével, az orosz beavatkozás lehetősége viszont sokakat rémülettel tölt el.

A Belta állami hírügynökség tudósítása szerint Alekszandr Lukasenka elnök aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a NATO hadgyakorlatot kezdett a szomszédos Lengyelországban és Litvániában. A fehérorosz elnök úgy fogalmazott: „ami a katonai vonatkozásokat illeti, van egy megállapodásunk Oroszországgal. Ez éppen egy olyan időszak, amiről ez a megállapodás rendelkezik” - mondta, az 1996-ben aláírt orosz-fehérorosz államuniót létrehozó egyezményre utalva. A választási kampányban Lukasenka még terrorizmussal és forradalmi előkészületekkel vádolt meg Kreml-közeli zsoldosokat, Moszkvát hazugnak nevezte, amiért ezt tagadta, és arról beszélt, hogy Oroszország befolyása alá akarja vonni régi szövetségesét.

Szolidaritási tüntetés a fehérorosz néppel Szentpéterváron
photo_camera Szolidaritási tüntetés a fehérorosz néppel Szentpéterváron Fotó: Alexei Danichev/Sputnik via AFP

Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes. Az eredmények meghamisítása miatt kezdődött tiltakozásokon eddig nagyjából 7 ezer embert őrizetbe vettek, a beszámolóik szerint sokakat megkínoztak.

A tüntetéseket kísérő sztrájkhoz egyre többen csatlakoznak, köztük az állami televíziós központ munkatársai is, akik évekig dolgoztak a diktatúra üzeneteinek terjesztésén.

Lukasenka szombat este kirúgással fenyegette meg az állami vállalatok alkalmazottait, ha részt vesznek a tüntetéseken.

(AFP, MTI)