18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Egyre világosabban látszik a fehérorosz hatóságok kegyetlensége

külföld
2020 augusztus 15., 16:44

Tovább tartanak a tüntetések Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ellen, aki augusztus elején, minden valószínűség szerint súlyos választási csalások közepette választatta újra magát. Sorra kerülnek elő olyan felvételek, amiken egyértelműen látszanak, hogy a hatóságok szisztematikusan kínozzák a letartóztatott tüntetőket.

Élve elégetnék a rendőrök

Sorra engedik szabadon a korábban letartóztatott tüntetőket, akik brutális sérüléseket szereztek az őrizet alatt. A BBC interjút készített egyikükkel, aki azt állítja, hogy a rendőrség megkínozta őt.

link Forrás

A tüntető beszámolója szerint az őrizetben azért kínozták, hogy kiszedjék belőle, hogy ki a szervezője a megmozdulásoknak, és hol vannak a társai. Elmondása szerint tíz alkalommal sokkolták árammal, az egyik rendőr pedig azt mondta neki, hogy

„ha parancsot kapnék arra, hogy élve elégesselek, akkor megtenném.”

Mindeközben a belügyminiszter azt állította, hogy nem bántalmaztak, kínoztak senkit. Egy orosz újság címlapján a belügyminiszter szavait kínzások okozta sérülések mellé szerkesztették:

link Forrás

Szombatra egy olyan felvétel is előkerült, amin az látszik, hogy az egyik tüntetőt, Alekszandr Tarajkovszkij agyonlövik a rendőrök, miközben a hatóságok eddig azt állították, hogy a férfi egy nála lévő, házi készítésű bomba felrobbanásakor vesztette életét.

A videofelvételen nincs jele annak, hogy robbanószer volna Tarajkovszkij kezében és robbanás sem látható. Látszik viszont az egyik rohamrendőr fegyverének torkolattüze, azután pedig ahogy a 34 éves férfi összeesik.

link Forrás

Tarajkovszkijt szombaton temették el, a temetésére pedig ismét ezrek gyűltek össze az utcákon, de a gyászmenet vonulásába ezúttal nem avatkoztak bele a rendőrök.

link Forrás

A tüntetésekhez sztrájkok is társulnak

A tüntetéseket kísérő sztrájkhoz pedig egyre többen csatlakoznak, köztük az állami televíziós központ munkatársai is, akik évekig dolgoztak a diktatúra üzeneteinek terjesztésén.

link Forrás

Közben a Minszki Traktorgyár igazgatója is kiállt a dolgozói elé, és elismerte Lukasenka vereségét. Az igazgató elmondta, hogy bár ő maga is Lukasenkára szavazott, azonban a jelenlegi elnök veszített a választáson. Lukasenka egyébként már többször ígérte, hogy ellátogat a gyárba, de eddig még nem tette meg.

Helyi beszámolók szerint már katonák és rendőrök is átálltak a tüntetők oldalára, de egyelőre nem világos, hogy tömeges jelenségről van-e szó.

link Forrás