A rendőrök brutális fellépése új lendületet adott a fehéroroszországi tüntetéseknek

külföld
2020 augusztus 14., 11:42

Hatodik napja tartanak a kormányellenes tüntetések Fehéroroszországban, ahol sok jel szerint sem tiszta választáson választatta újra magát Aljakszandr Lukasenka elnök.

Ha nem tetszik, hogy csaltak, még pofán is vágnak

Többek között akadályozták a sajtó munkáját, nem engedtek oda nemzetközi megfigyelőket, és olyan videó is készült, amin az látható, hogy egy rendőr létrát tart egy választókerületi bizottság tagjainak, akik a szavazóhelyiség épületéből tele szatyrokat másznak ki:

link Forrás

Már vasárnap tüntetések, zavargások kezdődtek, a fehérorosz rendőrség pedig azóta mindennap komoly erőszakkal lép fel a tüntetőkkel szemben: jelöletlen furgonokból kiugró maszkos rendőrök verik és szedik össze a fiatalokat Minszk utcáin, sokan gumilövedék, bénítógránát vagy gumibotos verés okozta sérülésekkel kerültek kórházba.

Tüntetők a letartóztatott rokonaikat és barátaikat várják a minszki börtön előtt 2020. augusztus 14-én.
photo_camera Tüntetők a letartóztatott rokonaikat és barátaikat várják a minszki börtön előtt 2020. augusztus 14-én. Fotó: Viktor Tolocsko/Sputnik via AFP

A letartóztatott közel 7000 tüntető bántalmazása tovább folytatódott az őrizetüket ellátó intézményekben, egy minszki börtönből ki is hallatszott a fogvatartottak kínzása. Verés és kínzás nyomai látszanak az őrizetből kiengedett fehérorosz tüntetőkön.

link Forrás

Egyre békésebbek, de egyre nagyobbak a tüntetések

A héten valami megváltozott Fehéroroszországban. Bár az erőszakos rendőri fellépés azt a célt szolgálhatta, hogy az emberek törődjenek bele a választási eredménybe, helyette még nagyobb, csak sokkal békésebb tüntetések jöttek. Miközben Mogilevben fiatal orvosok sétáltak az utcán, a kezükben egy-egy fényképpel azokról a sérülésekről, amiket el kellett látniuk az elmúlt napokban, Minszkben több 10 ezer békés tüntető vonult utcára.

Virágokat osztogatnak az ellenzékiek a minszki tüntetésen 2020. augusztus 13-án.
photo_camera Virágokat osztogatnak az ellenzékiek a minszki tüntetésen 2020. augusztus 13-án. Fotó: Viktor Tolocsko/Sputnik via AFP

Egy 27 éves tüntető, a gyógyszerész Daria a kezében egy nagy csokor virággal a Guardiannek azt mondta, azért mentek utcára, hogy leállítsák az erőszakot. „Sosem leszünk erőszakosak, nem akarunk forradalmat, csak azt, hogy Lukasenka távozzon” – mondta a nő, aki szerint ők szeretnének tárgyalni, de ha az elnök tárgyalni akart volna, már megtette volna, úgyhogy nem maradt más hátra, mint hogy távozzon.

Fehér ruhába öltözött nők, papok, orvosok és még a közmédia dolgozói is kiálltak a rendőri brutalitás ellen.

link Forrás

A lap szerint a hangulat szinte ünnepélyes volt, mintha sokkolta volna az országot az elmúlt napokban tapasztalt erőszak. A városban szétterjedt, decentralizált tüntetéseken győzelmi dalokat énekeltek, és virágokat lengettek, miközben az autósok dudáltak nekik. Lukasenka támogatóinak a nyomát sem lehetett látni.

A közhangulat érezhetően egyre szélesebb körben fordult Lukasenka ellen: már a – hagyományosan Lukasenka bázisának tartott – MAZ teherautógyárban is tömegek tüntettek, azt skandálva, hogy az elnök távozzon.

photo_camera Fotó: Szergej Gapon/AFP

Az ellenzéki elnökjelölt a szavazatok újraszámlálását követelő online petíció aláírására buzdította támogatóit. A friss videójában Szvjatlana Cihanouszkaja azt kérte, hogy támogassák a kezdeményezését, amivel el akarják érni, hogy hivatalos vizsgálatot indítsanak a csalások miatt. Cihanouszkaja azt mondta, ő nyerte az elnökválasztást, és nem fogadja el a hivatalos előzetes eredményeket, amik szerint Lukasenka a szavazatok 80,08 százalékát kapta.

Cihanouszkaját korábban Litvániába vitték, és a választási eredmény elfogadására meg a tüntetések beszüntetésére szólította fel az embereket – minden jel szerint nem önszántából. Az angoltanárnőből lett politikus most követelte az erőszak befejezését, és felszólította a polgármestereket, hogy szervezzenek békés megmozdulásokat a hétvégére.

Lukasenka egyelőre még ott tart, hogy munkanélküli szélsőségesek szítják a tüntetéseket.

Dániában élő fehéroroszok tüntetnek Koppenhágában szerdán.
photo_camera Dániában élő fehéroroszok tüntetnek Koppenhágában szerdán. Fotó: Emil Helms/Ritzau Scanpix via AFP

Európai vezetők – köztük Orbán Viktor közelebbi szövetségesei is – sorra ítélik el a fehéroroszországi vezetést, az Európai Bizottság elnöke újabb szankciókat akar. Magyarország egyelőre kivár.