Orbán szövetségesei egymás után ítélik el a fehérorosz tüntetések szétverését

POLITIKA
2020 augusztus 14., 07:33

Andrej Babis cseh miniszterelnök szerint nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett meg kell ismételni a fehéroroszországi elnökválasztást. Pénteken a Twitteren azt írta, addig kell fenntartani a szankciókat az országgal szemben, amíg ez meg nem történik.

Babis és Orbán
photo_camera Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Babis hozzátette, hogy a megismételt választást átlátható módon kell lebonyolítani. Egyeztetett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és azt fogják javasolni Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, hogy az EU állam- illetve kormányfői sürgősen tartsanak videokonferenciát a fehérorosz választás miatt. Babis arról is írt, hogy megnézett néhány videót Fehéroroszországból, ahol a „gyáva és agresszív rendőrség” védtelen embereket vert meg. Reméli, hogy ezek a diktatórikus rezsim utolsó órái, és az emberek fognak nyerni.

photo_camera Fotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

Mellette Orbán Viktor másik szövetségese, Janek Jansa csütörtökön azt mondta az amerikai külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján, hogy egyedül a választás megismétlése jelentheti a békés megoldást, amin a nemzetközi megfigyelőknek is jelen kell lenniük.

Orbán és Jansa
photo_camera Orbán és Jansa Fotó: JURE MAKOVEC/AFP

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig már hétfőn uniós csúcs összehívását kezdeményezte a fehéroroszországi helyzet miatt.

Zuzana Čaputová szlovák elnök szintén már hétfőn elítélte az elnökválasztás eredménye ellen tüntető állampolgárokkal szemben alkalmazott erőszakot, és aggasztja az országban kialakult helyzet. „Minden körülmények között tiszteletben kell tartani a demokrácia alapelveit, az emberi jogokat, ebben a konkrét esetben a szabad gyülekezés jogát és a szólásszabadságot” - jelentette ki Čaputová.

Mi pont mostanában kezdtünk el komolyabban barátkozni

A magyar kormány részéről egyelőre csak Szijjártó Péter szólalt meg az elnökválasztás utáni helyzettel kapcsolatban, de ő is csak annyit mondott: „abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem”.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök találkozása Minszkben 2020. június 5-én.
photo_camera Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök találkozása Minszkben június 5-én. Fotó: Viktor Tolocsko/Sputnik via AFP

És miközben az Európai Néppárt ifjúsági szervezete, a YEPP (Youth of the European People’s Party) közleményben ítélte el a belarusz elnökválasztás alatt és után történteket, ehhez magyar részéről egyelőre sem a Fidelitas, sem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nem csatlakozott.

Orbán Viktor épp az elnökválasztás előtt, idén júniusban fűzte szorosabbra a kapcsolatait Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, amikor a magyar miniszterelnökök közül elsőként tett hivatalos látogatást Minszkben. Itt arról beszélt, hogy „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”. Valamint kiállt az uniós szankciók eltörlése mellett. Aljakszandr Lukasenka pedig úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ben, „mindenki másnál jobban megért bennünket”.

Szijjártó Péter pedig több megállapodást is aláírt a fehérorosz kormánnyal, többek között egy megállapodást a két ország exportügynöksége között, amellyel még szélesebbre nyílnak a kereskedelem lehetőségei a két ország között. Szijjártó Péter szerint ez jól ki fogja egészíteni majd azt a 40 millió eurós hitelkeretet, amelyet az Eximbank nyit meg. De aláírtak egy diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről szóló megállapodást is, amely a miniszter szerint segít majd abban, hogy a felkészülő fiatal diplomaták szélesebb látókörrel rendelkezzenek, és egy másfajta megközelítést is megismerjenek a képzési programjaik során.

Megegyeztek arról is, hogy a fehérorosz baromfifeldolgozó ágazat modernizációját egy magyar vállalatra, a Bábolnára fogják bízni. Hároméves, 1,4 milliárd forintos együttműködési programról van szó, amelynek értelmében az ottani baromfitenyésztés és -feldolgozás modernizációjának alapját magyar technológia fogja képezni.

Orbán Viktor látogatása előtt a magyar kormány arról is döntött, hogy 165 millió forinttal támogatja Mogiljev városában található Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház rekonstrukcióját.