Az Európai Bizottság elnöke újabb szankciókat akar Fehéroroszország ellen a tüntetések szétverése miatt

külföld
2020 augusztus 14., 12:21

További szankciók meghozatalára van szükség azokkal szemben, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Fehéroroszországban - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása előtt pénteken.

link Forrás

Von der Leyen reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió tagországainak péntek délután, videókonferencián tanácskozó külügyminiszterei kinyilvánítják a fehérorosz nép alapvető szabadságokhoz és demokráciához fűződő jogainak uniós támogatását.

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a hétvégi fehéroroszországi elnökválasztás után kialakult állapotokkal, a libanoni robbanást követő fejleményekkel, a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatásokkal, valamint a venezuelai helyezettel kapcsolatban.

A miniszterek újabb szankciók kiterjesztéséről tárgyalhatnak a Fehéroroszországban vasárnap tartott elnökválasztást követő megmozdulások résztvevőivel szembeni erőszak alkalmazásáért, az indokolatlan letartóztatásokért, valamint a választási eredmények vélt hamisításáért felelős személyek ellen.

photo_camera Fotó: Celestino Arce/NurPhoto via AFP

Bár a videokonferencia nem tesz lehetővé szankciós határozatok meghozatalát, diplomáciai források szerint előkészíthetik őket, felgyorsítva a konkrét intézkedések elfogadásának folyamatát.

Egyébként Magyarországon kívül már minden V4-es ország elítélte a tüntetések szétverését. A magyar kormány részéről egyelőre csak Szijjártó Péter szólalt meg az elnökválasztás utáni helyzettel kapcsolatban, de ő is csak annyit mondott: „abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem”.(via MTI)

Kiemelt videóink