Fehérorosz nemzeti színekbe öltözött a szlovák elnöki palota

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Támogatása jeleként piros-fehér kivilágítást adott szombat este a szlovák elnöki palotának Zuzana Čaputová. „Szolidaritás azokkal, akik békésen védik a szabadságot és követelnek szabad, tisztességes és demokratikus választásokat Fehéroroszországban. Az erőszakot fel kell váltania a valódi párbeszédnek, nyitottságnak és megbékélésnek.”

A Meduza történelmi cikke felidézi, hogy a minszki utcákon látható piros-fehér zászló régóta az ellenállás jele. A 20. század elejétől használt szimbólumot a szovjet időkben cserélték le először vörösre, majd vörös-zöldre. A rendszerváltás után rövid ideig újra a piros-fehéret használták, de 1995-ban az oroszbarát vonalon kampányoló Lukasenka népszavazást hirdetett a szovjet zászló visszaállításáról, amely azóta is az állam hivatalos jelképe.

Lukasenka tegnap ígéretet kapott Moszkvától, hogy az szavatolja az ország biztonságát.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó