Ronnie „The Rocket” O'Sullivan hatodszor is világbajnok snookerben

sport
2020 augusztus 16., 19:41
Ronnie O'Sullivan készülődik a februári Welsh Open harmadik körében.
photo_camera Ronnie O'Sullivan készülődik a februári Welsh Open harmadik körében. Fotó: Calf-Max/Imaginechina via AFP

Vasárnap este 18-8-ra megverte Kyren Wilsont, és ezzel hatodik világbajnoki címét szerezte Ronnie O'Sullivan, a snooker történetének egyik legnagyobb alakja. Több világbajnoki címe csak a már visszavonult, skót Stephen Hendrynek van, ő hétszer tudott győzni. A 44 éves angol versenyzőnek még van esélye, hogy megdöntse Hendry rekordját.

A snookerben szokatlanul dinamikus, gyors, lehengerlő játékstílusáról ismert, The Rocket becenevet viselő O'Sullivan 1992-ben, 17 évesen robbant be a profik világába, tíz év múlva került először a világranglista élére, első világbajnoki címét pedig 2001-ben szerezte. Pályafutása során összesen 11 665 155 angol fontnyi pénzdíjat nyert.

Az angol – aki korábban derpresszióval, alkohol- és drogporblémákkal is küzdött, többször volt elvonón – hosszú, évekig tartó gyenge sorozat után tavaly kapaszkodott vissza a világ legjobbjai közé, márciusban át is vette a vezetést a világranglistán. A mostani világbajnoki győzelem előtt utoljára hét éve tudott nyerni ebben a sorozatban. (BBC, Guardian)