Ceaușescu közvetlenül a bukása előtt mondott olyan beszédet, mint Lukasenka ma délelőtt

külföld
2020 augusztus 17., 09:55

Láthatóan nem méri jól fel az országban kialakult helyzetet Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akinek távozását napok óta egyre többen követelik az augusztus elején tartott, minden valószínűség szerint elcsalt választások után.

A Ceaușescu-pillanat?

- ezzel a szöveggel osztotta meg az elnök ma reggeli beszédét Twitteren Shaun Walker, a Guardian Minszkben tartózkodó tudósítója.

link Forrás

Lukasenka egy minszki gyárban tartott beszédet, ahová helikopterrel szállították, hogy elkerülje a főváros utcáin ellene tüntető tömeget.

Max Seddon, a Financial Times riportere Twitterén arról ír, hogy az elnök a munkások előtt elismerte, hogy a korábban letartóztatott tüntetőket bántalmazhatták a rendőrök, de azt mondta, hogy az őrizetben lévő emberek támadtak először. A beszámoló szerint ekkor kezdték el kifütyülni Lukasenkát.

link Forrás

A munkásokból álló tömeg, akikről az elnök valószínűleg azt feltételezte, hogy legelkötelezettebb hívei, megállás nélkül azt skandálták, hogy

Mondjon le!

Lukasenka ezután azt mondta, lehet kiabálni, majd zaklatottan elviharzott.

link Forrás

1989 december 21-én Nicolae Ceausescu román diktátor próbált beszédet tartani a Bukarestben összegyűlt tömeg előtt, de azok egyre ellenségesebbek voltak vele, és kifütyülték. A beszéd után egyre több helyen zavargások törtek ki, Ceausescunak és feleségének menekülnie kellett, de a rendőrök és katonák december 25-én elfogták és kivégezték őket.

link Forrás