Ceaușescu közvetlenül a bukása előtt mondott olyan beszédet, mint Lukasenka ma délelőtt

Láthatóan nem méri jól fel az országban kialakult helyzetet Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akinek távozását napok óta egyre többen követelik az augusztus elején tartott, minden valószínűség szerint elcsalt választások után.

A Ceaușescu-pillanat?

- ezzel a szöveggel osztotta meg az elnök ma reggeli beszédét Twitteren Shaun Walker, a Guardian Minszkben tartózkodó tudósítója.

Lukasenka egy minszki gyárban tartott beszédet, ahová helikopterrel szállították, hogy elkerülje a főváros utcáin ellene tüntető tömeget.

Max Seddon, a Financial Times riportere Twitterén arról ír, hogy az elnök a munkások előtt elismerte, hogy a korábban letartóztatott tüntetőket bántalmazhatták a rendőrök, de azt mondta, hogy az őrizetben lévő emberek támadtak először. A beszámoló szerint ekkor kezdték el kifütyülni Lukasenkát.

A munkásokból álló tömeg, akikről az elnök valószínűleg azt feltételezte, hogy legelkötelezettebb hívei, megállás nélkül azt skandálták, hogy

Mondjon le!

Lukasenka ezután azt mondta, lehet kiabálni, majd zaklatottan elviharzott. 

1989 december 21-én Nicolae Ceausescu román diktátor próbált beszédet tartani a Bukarestben összegyűlt tömeg előtt, de azok egyre ellenségesebbek voltak vele, és kifütyülték. A beszéd után egyre több helyen zavargások törtek ki, Ceausescunak és feleségének menekülnie kellett, de a rendőrök és katonák december 25-én elfogták és kivégezték őket.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.