Lecsapott a vihar a Dunántúlra, tűzoltók szivattyúzzák a vizet

Hétfőn kora estig körülbelül 160 esethez riasztották a tűzoltókat a heves esőzések miatt a Dunántúl északi részén, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A legtöbb bejelentést Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyéből kapták, főleg a hirtelen felgyülemlett esővíz szivattyúzásához kértek segítséget. A viharos szél több helyen vezetékeket is leszakított.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután másodfokú riasztásokat adott ki felhőszakadás, majd zivatarok veszélye miatt több dunántúli megyére. Azt írták: intenzív záporokra kell számítani. 

Vihar GyőrbenFotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Az Észak-Dunántúlon a láncba szerveződő zivatarokat jellemzően 20-30, több helyen 50 milliméternyinél is több csapadék, óránkénti 60-70, néhol 80-90 kilométeres szél és jégeső kísérheti. Éjszaka a zivatarok továbbhaladnak az Alföld és az Északi-középhegység felé. Ekkor a zivatarokat felhőszakadás, óránkénti 60-70 kilométeres széllökések és kisméretű jég kísérheti. 

Budapesten, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Egyedül Békés és Csongrád-Csanád megyében nincs elsőfokú riasztás sem. (MTI) 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.