Megint egy egyházi gyülekezetből terjed a vírus Dél-Koreában, szigorítások jöhetnek

külföld
2020 augusztus 17., 11:21

Ha nem sikerül kontroll alá vonni a koronavírus-járványt Dél-Koreában, az hamarosan az esetszámok exponenciális növekedéséhez, az egészségügyi rendszer összeomlásához és óriási gazdasági károkhoz vezethet, figyelmeztetett a Koreai Betegségkontroll és Megelőző Központok vezetője.

Az aggodalmakat részben az okozza, hogy 320 fertőzöttet azonosítottak egy szöuli presbiteriánus gyülekezet tagjai között, a vírus ilyen mértékű terjedésére pedig fél éve nem volt példa az országban. Az egészségügyi minisztérium szerint ráadásul az egyház nem működik együtt a hatóságokkal, és nem bocsátott a rendelkezésükre pontos listát a négyezer fős tagságról, írja a Reuters.

photo_camera Augusztusi életkép Dél-Koreából Fotó: Mitsuru Tamura/The Yomiuri Shimbun via AFP

Jun Kwang-hoon, az egyház vezetője szombaton részt vett egy utcai tiltakozáson is, miután a kormány elrendelte, hogy a hívek teszteltessék magukat, és vonuljanak önkéntes karanténba. Azt nyilatkozta, egyháza „a vírusterror” áldozata lett, ügyvédei viszont tagadták, hogy szándékosan téves listát adott volna át a tagokról.

Az országban négy egymást követő napja 100-nál több új fertőzöttet regisztrálnak. A kormány szerint, ha a héten nem sikerül stabilizálni a helyzetet, muszáj lesz szigorításokat bevezetni, bezárni a vírus terjedése szempontjából kockázatos helyeket és 50 főben maximalizálni a beltéri találkozókat.

Bár Dél-Kora széleskörű tesztelésével kezdettől fogva a járványkezelés jó tanulójának számít, tavasszal is éppen egy vallásos szekta volt a fertőzés terjedésének melegágya.