Horvátországban főleg a fővárosban és a tengerparti bulihelyeken terjed a koronavírus

külföld
2020 augusztus 18., 18:30

Ismét megugrott a koronavírus járványban megfertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában, a halottak száma ugyanakkor egyik országban sem növekedett. Szerbiában több százméteres sorok alakultak ki a laboratóriumok előtt a tesztvizsgálatra várva.

Horvátországban a hatóságok jelentése szerint az elmúlt 24 órában 199-el nőtt, és elérte a 6855-öt a fertőzöttek száma. A négymilliós országban eddig összesen 140 471 koronavírus-tesztet végeztek el, az elmúlt egy napban 1824-et.

A vírus leginkább a fővárosban és a tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok számítanak a legfőbb terjesztőknek.

A nyaralásból visszatérő autósokat tesztelnek Zágrábban
photo_camera A nyaralásból visszatérő autósokat tesztelnek Zágrábban Fotó: DENIS LOVROVIC/AFP

A szomszédos Szlovéniában hétfőn az előző napinak a kétszeresével, 27-tel 2456-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik. A kétmilliós országban eddig 143 463 koronavírus-tesztet végeztek el, az elmúlt 24 órában 1143-at.

A szlovén sajtó kedden arról írt, hogy a kormány legkésőbb csütörtökig dönt arról, vörös listára helyezi-e horvát szomszédját, és kötelező karantént rendel-e el az onnan érkezők számára. Járványügyi szakemberek azt kérték a kabinettől, már szerdán hozza meg az új rendeletet, így a szlovén turistáknak lenne két-három napjuk arra, hogy hazautazzanak.

Korábban Ausztria és Olaszország is szigorított Horvátországgal szemben. Minkét ország negatív koronavírus-tesztet kér a hazaérkezőktől. Emiatt több ezer turista hagyta el az országot a hétvégén, sokan azonban így sem szakították meg a nyaralásukat. A horvát közegészségügyi intézet úgynevezett Covid-ambulanciákat hozott létre a szigeteken és kisebb üdülőhelyeken, hogy a turistáknak ne keljen a nagyobb városokba utazniuk a PCR-teszt elvégzéséhez.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, hogy újraindítsa a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

Szerbiában több száz méteres sorok alakultak ki a koronavírustesztet végző laboratóriumok előtt a múlt hét vége óta, amikor Montenegró megnyitotta határait a Szerbiából érkezők előtt. A szerbiai állampolgárok negatív teszt felmutatásával léphetnek be az országba, így azok, akik a nyár utolsó heteiben még nyaralni szeretnének, megrohamozták a laborokat, amelyek előtt akár 12 órát is hajlandóak várni azért, hogy sorra kerüljenek. Szerbiában keddre az előző napi 29 682-ről 29 782-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. (MTI)