Két hét múlva kezdődik az iskola, a minisztérium most küldte el az igazgatóknak, hogyan kell tanítaniuk a járvány idején

oktatás
2020 augusztus 18., 08:01

Hétfőn este fél 10-kor kapták meg az iskolaigazgatók az új tanévre vonatkozó járványügyi intézkedési tervet, amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tett közzé. A kormány rendes, osztálytermi tanítással tervez, egyelőre nem látják indokoltnak a digitális oktatást, de

minden iskolának fel kell készülnie egy lehetséges átállásra. Erre saját protokollt kell kialakítaniuk, amihez az Oktatási Hivatal módszertani ajánlást ad.A digitális oktatás bevezetéséről csak az operatív törzs dönthet az Emmi és a Népegészségügyi Központ bevonásával. Ők döntenek arról is, hogy mikor állhatnak vissza normál oktatásra. A digitális oktatás idején az iskolának gyermekfelügyeletet kell szerveznie, ha valami miatt ez mégsem lehetséges, akkor a tankerület gondoskodik róla.

link Forrás

A protokoll előírja, hogy mindenhol rendszeres, fertőtlenítő nagytakarítást kell végezni, amihez a fenntartó biztosítja az eszközöket. A bejárathoz kézfertőtlenítőt kell tenni, és figyelni kell arra, hogy érkezéskor, étkezések előtt és után mindenki alaposan mosson kezet. Az étkezéseket úgy kell megszervezni, hogy az osztályok, óvodai csoportok ne keveredjenek, sorban állás esetén tartható legyen a védőtávolság.

Az osztálytermekben gondoskodni kell a tanulók lazább elhelyezéséről, akár a nélkülözhető bútorok kipakolásával, akár más helyiségek bevonásával. A maszk viselése lehetséges, de nem kötelező.

A közösségi terekben egyszerre csak annyi gyerek tartózkodhat, hogy még tartható legyen a védőtávolság. Ha ez nem megoldható, akkor felső tagozaton és középiskolában ajánlott a maszkviselés. A csengetési rendet is úgy kell kialakítani, hogy a szünetekben minél inkább tartani lehessen a védőtávolságot. Külön pontban írnak az edények, evőeszközök, poharak, tálcák fertőtlenítéséről, sőt a kenyérkosarak tisztításáról is.

photo_camera Tankönyveket pakolnak egy budapesti általános iskolában Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Kerülni kell az osztályok keveredését is, a szaktantermek, nyelvi termek kivételével minden osztálynak ugyanazt a termet kell használnia. Ha ez nem megoldható, két osztály váltása közt fertőtleníteni kell. A testnevelésórákra azt javasolják, ha az időjárás engedi, maradjanak szabadtéren. Nem tilos, de a protokoll szerint érdemes megfontolni, megtartják-e a tervezett osztálykirándulásokat.

„A vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozó tartós beteg gyerekek (szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) hiányzását igazoltnak kell tekinteni, ha a betegségükről orvosi igazolást mutatnak be” - írja a protokoll. Vagyis az ilyen betegségekkel küzdő gyerekek akár hosszú távon is mentesülhetnek a bejárás alól, ha a szülők úgy döntenek. Amíg nem járnak iskolába, addig otthonról, a tanárokkal egyeztetett módon kell részt venniük az oktatásban.

Ha egy gyereknél, tanárnál vagy más dolgozónál észlelik a fertőzés tüneteit, el kell őt különíteni, értesíteni kell az iskolaorvost, és az ő utasítása alapján kell eljárni.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

A külföldön tartózkodó, kollégiumban lakó diákoknak legkésőbb augusztus 28-ig érdemes visszatérniük. Aki sárga vagy piros besorolású országból érkezik, annak az állam fizeti a tesztelését, az eredmények megérkezéséig pedig a kollégiumnak kell biztosítania az elkülönítést. Ennek érdekében a férőhelyek öt százalékát üresen kell tartani. Itt is figyelni kell a védőtávolságra, az esetleges gyanús tünetekre és a higiéniára.

Frissítés: a szakképzésben ajánlott a maszk, és helyben is bevezethetik a digitális oktatást

A PDSZ közzétette a szakképző intézmények protokollját is. A legfontosabb különbség a fentiekhez képest, hogy úgy tűnik, itt helyben is dönthetnek a digitális oktatásra való átállásról. Legalábbis nem említik, hogy szükség lenne az operatív törzs jóváhagyására, csak azt írják:

„Amennyiben a 1,5 méteres védőtávolság nem tartható, a tantermi tanórákon a tanulói létszám csökkentése, megosztása szükség esetén megvalósítható úgy is, hogy online módon, önálló otthoni felkészüléssel szervezhető meg”.A többi iskolával ellentétben a szakképzésben akkor is ajánlott a maszkviselés, ha az osztályteremben tartani tudják a másfél métert. Előírták azt is, hogy az írásbeli dolgozatokat csak 24 óra elteltével javíthatják a tanárok.

link Forrás