Tasnádi László volt államtitkár és III/II-es tiszt cégével szerződött a főváros vagyonkezelője

gazdaság
2020 augusztus 18., 07:55
photo_camera (Kovács Attila/MTI) Tasnádi László 2014-ben, még államtitkárként. Fotó: Kovács Attila/MTI

Komoly verseny után kellett eldöntenie a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt-nek, hogy melyik pályázóval szerződik le a nyolcból az ingatlanjainak őrzés-védelmére. A győztes végül 420 milliós ajánlattal az ESG Holding Zrt.-t és a Novum Guard Kft. lettek - írja az mfor.hu. Előbbi tulajdonosa a BLK Corporation Kft. nevű cégen keresztül Tasnádi László, Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkára, volt III/II-es operatív tiszt.

Tasnádi és Pintér neve, illetve hozzájuk kötődő cégek az ellenzék felügyelte fővárosi mellett a Fidesz-kézben lévő állami vagyon őrzésében is feltűnnek. Tasnádi cége nyerte például egy konzorcium részeként pont egy évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti vagyonkezelő ingatlanjainak védelmére kiírt közbeszerzést 12 milliárd forintos ajánlattal. Annak a konzorciumnak a két másik tagja a most is nyertes Novum Guard, illetve az a Civil Biztonsági Zrt voltak, amely korábban Pintér tulajdonában volt, és amelynek Tasnádi László a vezérigazgatója.

A Novum Guard aránylag új cég a piacon, akiknek az első nagy állami megrendelése a MÁV vagyonvédelmi közbeszerzésének megnyerése volt 2019-ben, a Civil és az ESG mellett.

A Tasnádi-féle ESG-vel nem is először szerződik a Karácsony Gergely vezette főváros. A Csarnok- és Piac Igazgatóság tavaly év végén szerződött le a céggel 1,2 milliárdért 3 nagy budapesti vásárcsarnok őrzésére. Egy városházi forrás ezt azzal magyarázta, hogy az a tender már elő volt készítve, az ajánlatok formailag megfeleltek, ezért Budapest új vezetése csak súlyos büntetés fejében léphetett volna vissza.

A mostani fővárosi pályázaton a két győztes mellett indult a Civil is. Csakúgy, mint a korábban MSZP-közeliként elkönyvelt In-Kal Security, de az ő ajánlatukat az aránytalanul alacsony ár miatt érvénytelennek nyilvánították. Csakúgy, mint két további versenyzőét. A nyolcadik induló az a TOM Controll nevű cég volt, amely tavaly 6,9 milliárdos árbevételt húzott be döntően állami közbeszerzések révén és amelyről a Népszava azt írta, hogy a Fővárosi Főügyészség 2018-ban költségvetési csalás miatt vádat emelt a cég vezetői ellen.

Egy Karácsony-közeli forrás azt fejtegette az mfor.hu-nak, hogy még egy esetleges kormányváltás után is komoly problémát jelenthet, hogy mit kezdjenek azzal a helyzettel, ha a közbeszerzéseken a NER-közeli cégek adják a legjobb ajánlatokat.