ENSZ: Legalább 45 ember meghalt Líbia partjainál az év eddigi legsúlyosabb hajótörésében

Legalább 45 migráns, köztük 5 gyerek meghalt Líbia partjainál az év eddigi legsúlyosabb hajótörésében – közölte az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR).

A hajón több mint 80 ember zsúfolódott össze, amikor a motorja felrobbant Zuvara partjainál.

A halálesetekről az eddig kimentett 37 túlélő számolt be helyi halászoknak.

Az UNHCR és Nemzetközi Menekültügyi Szervezet (IOM) is a túlélők keresésére szólított fel, mondván, kiterjedt kutatási és mentőmechanizmus nélkül sokkal többen fognak még meghalni a Földközi-tengeren.

A – többnyire Szenegálból, Maliból, Csádból és Ghánából érkezett – túlélőket őrizetbe vették Líbiában. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.