Gulyás Szijjártó jachtozásáról: Magánügy

POLITIKA
2020 augusztus 19., 15:42

Egyetlen kormánytag nyaralásával sem foglalkozik a kormány - közölte Gulyás Gergely a Szijjártó Péter külügyminiszter adriai jachtozására vonatkozó kérdésre a kormányinfón.

Az Átlátszó kedden írta meg, hogy Szijjártó Péter a Lady MRD nevű NER-es luxusjachton nyaralt a családjával, közben olyan fotókat posztolt, mintha az irodájában dolgozna. A jacht tulajdonosa Szijj László, a közbeszerzéseken taroló Duna Aszfalt tulajdonosa.

Az RTL Klub kérdésére, hogy nem összeférhetetlen-e, ha egy kormánytag egy, az állammal számos szerződést kötő üzletember jachtján nyaral, Gulyás azt közölte, hogy a kormány nem nyomoz a kormánytagok nyaralása után. Magánügy, hogy a jogszabályok betartása mellett a családi nyaralását ki mikor és hol tölti. Márpedig Szijjártó szerinte biztosan minden szabályt betartott. Ezt egyébként a mentelmi bizottság is vizsgálhatja, hiszen Szijjártó országgyűlési képviselő is.

Arra a kérdésre, hogy elfogadhat-e ilyen nagy értékű ajándékot egy kormánytag, ha egyáltalán ajándék volt, mert ezt nem tudni, Gulyás azt mondta, hogy nem tudja a részleteket, de Szijjártó Péter minden bizonnyal válaszol majd a kérdésekre. Arra a kérdésre, hogy kormánytag utazott-e a kormánygépen ebben az időben Splitbe, Gulyás azt mondta, hogy nincs információja más kormánytagról, ő nem utazott. A Lady Mrd-on sem járt még eddig.