Lemondott a lengyel egészségügyi miniszter

külföld
2020 augusztus 19., 04:52

Lemondott Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter kedden, írja az MTI.

Szumowski állítása szerint már a koronavírus megjelenése előtt is tervezte a lemondását, és nem azért mond le, mert a több ellenzéki politikus is ügyészségi bejelentést tett a védőeszközök beszerzését célzó minisztériumi pályázatokkal kapcsolatban.

A koronavírus-járvány kitörése óta a legnépszerűbb lengyel politikussá vált Szumowski elmondta, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) soraiban továbbá is teljesíti képviselői munkáját, egyúttal visszatér az eredeti foglalkozásához, az orvosi küldetéshez is.

Mateusz Morawiecki kormányfő pedig egy hosszabb Facebook-bejegyzésben méltatta Szumowski szervezői és orvosi képességeit, áldozatkészségét, szakmai tudását, és példásnak nevezte a vele folytatott együttműködést. "Azon álmatlan éjszakák nélkül, amelyeket a járvány elleni harc terveivel töltöttünk (...) Lengyelország nem küzdött volna meg ilyen hatékonyan a koronavírussal" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint a miniszter "nehéz, de szükséges döntései" megmentették sok lengyel életét.

Szumowski a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski által szeptemberre bejelentett kormányátalakítást megelőzően mond le. Lemondása időzítéséről a sajtóértekezleten elmondta: erről korábban Andrzej Duda államfővel, Morawieckivel, valamint a PiS elnökével egyeztetett. Eredeti tervei szerint már idén februárban távozott volna, a kezdődő koronavírus-járvány miatt az év elején viszont módosított tervein. (MTI)