Trump főpostamestere visszavonulót fújt, a választás utánra halasztotta a megszorításokat

külföld
2020 augusztus 19., 08:39
Tüntetők követelik a főpostamester, Louis DeJoy leváltását DeJoy greensboroi otthonánál.
photo_camera Tüntetők követelik a főpostamester, Louis DeJoy leváltását DeJoy greensboroi otthonánál. Fotó: LOGAN CYRUS/AFP

Louis DeJoy, akit Donald Trump bőkezű támogatása jutalmaként az Egyesült Államok főpostamesterévé nevezett ki, váratlanul elhalasztotta azokat a költségcsökkentő megszorításokat az amerikai postánál, melyek a kritikusai szerint veszélybe sodorhatták volna a novemberi elnökválasztást.

Kedden jelent meg a cikkem a helyzetről, melynek eredményeként több millió amerikait foszthattak volna meg szavazati jogától abban az évben, amikor a szakértő becslések szerint akár nyolcvanmilliónyian is levélben szavazhatnak.

DeJoy, akit Trump idén nevezett ki főpostamesternek, a költségcsökkentésre hivatkozva megtiltott volna minden túlórát. Ez viszont olyan mértékű fennakadásokat okozott volna a levélkézbesítésben, hogy az a választások tisztaságát is fenyegette. Több tagállamban ugyanis csak azokat a levélben leadott szavazatokat fogadják el, melyek a választás napjáig beérkeznek. De mert a megszorítások miatt kiszámíthatatlanná vált a kézbesítési idő, számítani lehetett rá, hogy sok levélben leadott szavazat nem érkezne meg időben. Például Georgiában, ahol eleve csak négy nappal a választás előtt postázzák a levélszavazólapokat, így ott még az is megeshetett volna, hogy a szavazólap se érkezik meg időben a választóhoz, hát még a szavazat a választási bizottsághoz.

"Hogy elkerüljük a látszatát is annak, hogy hatással voltunk a levélszavazásra, minden intézkedésemet a választás lezárása utánra halasztom" - jelentette be helyi idő szerint kedd délután DeJoy.

Döntése az elhangzottak alapján a tervezett intézkedésekre vonatkozott, a már végrehajtottakra nem. Márpedig ezek a megvalósult intézkedések már fennakadásokat okoznak a posta működésében. Ezek visszavonására amúgy 22 szövetségi tagállam legfőbb ügyészei közösen kezdeményeznek pert Trump kormánya ellen.