Ismeretlenek agyonlőttek Bászrában egy, a társadalmi változásokért küzdő, fiatal doktornőt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Ismeretlen támadók agyonlőtték Riham Jakubot. A fiatal orvos egy héten belül a harmadik politikai aktivista, akivel így végeztek az iraki Bászrában, ahol a legutóbbi, múlt pénteki gyilkosság után tüntetések robbantak ki, a miniszterelnök pedig ezekre válaszul menesztette a város rendőrfőnökét.

Musztafa al-Kadimi miniszterelnök, aki öt hónapja vette át a hatalmat a koronavírusjárvány előtt egész Irakra kiterjedő tüntetéshullám miatt lemondó elődjétől, most azt ígérte, hogy a belügyminisztérium és a biztonsági erők "minden szükséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy feladatukat ellátva megvédjék a társadalmat a törvényen kívüliek fenyegetésétől".

Irakban a koronavírusjárvány előtt nagy tiltakozási hullám volt kibontakozóban, amire az Irán által támogatott milíciák féktelen erőszakkal reagáltak. A tüntetések alatt legalább ötszázan vesztették életüket, részben a biztonsági erők, részben az Irán-párti milíciák agressziójában. Ez utóbbiak azért ellenségesek a tüntetőkkel, mert azok többek között a külföldi, ez esetben iráni beavatkozás ellen is tiltakoztak a korrupció, a munkanélküliség, és a elégtelen közszolgáltatások mellett. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!