Obama: Trump számára az elnökség csak egy valóságshow

külföld
2020 augusztus 20., 06:54

Új lendülettel szállt be az amerikai elnökválasztási kampányba Barack Obama, aki a demokrata párt online jelölőgyűlésének harmadik éjszakáján üzent a választóknak.

photo_camera Obama szimbolikus helyszínről, Philadelphiából beszélt, az amerikai függetlenségi mozgalom múzeumából Fotó: -/AFP

Videóüzenetében azt mondta, sosem várta, hogy az utódja magáévá tegye az ő vízióit, vagy folytassa az általa jónak tartott intézkedéseket. Abban viszont igenis reménykedett, hogy Donald Trump némi jelét mutatja majd annak, hogy szeretné komolyan venni a munkáját, és érzi a hivatala súlyát.

A volt elnök szerint erre soha nem került sor, Trump közel négy év alatt egyszer sem használta a hatalmát arra, hogy „bárkinek segítsen saját magán és a barátain kívül”. Obama szerint

Trump csak egy újabb valóságshownak tekinti az elnökséget, amivel magára irányíthatja a figyelmet.„Donald Trump nem nőtt fel a feladathoz. Mert nem is képes rá” - mondta Obama, aki szimbolikus helyszínről, Philadelphiából, a 18. századi amerikai függetlenségi mozgalom múzeumából beszélt. Obama szerint az idei elnökválasztás nem egyszerűen két párt küzdelme, hanem harc a demokrácia túléléséért. „Generációk fognak beszélni arról, amit a következő 76 napban teszünk.”

link Forrás

Trump alkalmatlansága miatt 170 ezer amerikai halt meg a koronavírus-járványban, milliók vesztették el a munkájukat, miközben a gazdagok még gazdagabbá váltak, folytatta Obama, aki barátjának és testvérének nevezte korábbi alelnökét, Joe Bident, Trump demokrata kihívóját.

Obama szerint Trump és a hatalom birtokosai az emberek cinizmusára apellálnak, mert tudják, hogy az intézkedéseikkel nem tudnak szimpátiát nyerni. Ezért mindent megtesznek azért, hogy „meggyőzzék az embereket, nem számít a szavazatuk”.

A jelölőgyűlésen hivatalosan is Biden alelnökjelöltjévé választották Kamala Harrist, akiről azt írtuk, biztonságos választásnak tűnik, és akiből a következő választáson akár elnökjelölt is lehet. (Guardian)